Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Pandemin visar på vikten av det långsiktiga folkhälsoarbetet

Publicerad: 22 april 2020, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det finns något djupt mänskligt i att försöka hitta något positivt att hålla fast i, mitt i en kris. Skänkta matlådor, visad hjälpsamhet och omtanke, den gamla som överlevde covid-19 trots allt och fick komma hem.

Många debattörer i och utanför vårdapparaten har imponerats av den rekordsnabba utbyggnaden av iva-platser. Den nybyggaranda och professionalism som visats i skuggan av en ny och till stora delar okänd fara är enorm.

Samtidigt väcks rädslan att det som behövs för att under en längre tid bära den massiva – och helt nödvändiga – insatsen saknas. Att den är byggd på att vårdande professioner redan till vardags sträckte sig för att få uppdraget och verkligheten att gå ihop. Och att de nu sträcker sig så långt att de själva blir sjuka. Smittan är en oro, javisst, men långa arbetspass och brist på återhämtning är också en reell risk.

Det som däremot kan glädja redan nu är att samhället vaknat upp för betydelsen av god folkhälsa för alla. Tack vare pandemin har det blivit lättare att uppmärksamma det som hälso- och sjukvården vetat hela tiden: Att medborgare med minst resurser och möjligheter ofta drabbas hårdast när det kniper.

Jonathan Tomlinson, allmänläkare i Londons East End, beskriver i ett inlägg på sin blogg A better NHS en månad på jobbet som varit ovanlig. Han berättar att han lagt två dagar på att ringa runt till sina patienter för att tala om vilka önskemål de har, om de skulle få covid-19 och behöva sjukhusvård. Han beskriver hur väsensskild hans egen vardag är från patienternas. Han bor luftigt, njuter av naturen på helgerna och cykelturen till jobbet i veckorna. Han har ett jobb, bara en sån sak. Han är grundfrisk. Och har råd med hur mycket wifi han vill, kan köra och handla med bil, känner tryggheten från en stöttande och nära familj.

För patienterna är vardagen ofta en helt annan. Trångboddhet, ingen tillgång till strövområden, mer sjukdom och fattigdom än genomsnittet, begränsningar i ekonomi och nätverk. Några träffar han inte alls längre, som kvinnorna som kom till honom och vilade i ett besök på en trygg plats, undan en vardag fylld av våld. Han har inte skrivit en orosanmälan för ett barn på flera veckor.

Tack vare pandemin blir vikten av det långsiktiga folkhälsoarbete uppmärksammat och avgörande.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev