Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Paradoxalt nog har kanske det höga förtroendet en baksida

Publicerad: 31 mars 2021, 05:42

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall

Bilden av att vården ”klarar allt” kan kanske bidra till att män­niskor inte följer coronarestriktionerna, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.


Ämnen i artikeln:

Göteborgs universitetCovid-19FolkhälsomyndighetenSahlgrenska universitetssjukhusetSocialstyrelsen

Svenskarnas förtroende för hälso- och sjukvården har stigit till nya nivåer under pandemin, att döma av opinionsundersökningen Förtroendebarometern, som presenterades den 23 mars. Bakom undersökningen står den ideella föreningen Medie­akademin, och för själva barometern ansvarar en professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet och företaget Kantar Sifos opinionschef.

Fjolårets undersökning gjordes strax innan covid-19 slog till med full kraft och blir därmed en sorts mätning pre corona. Då uppgav 62 procent av de svarande att de hade mycket stort eller ganska stort förtroende för sjukvården. Ungefär så, eller lite sämre, har det sett ut de senaste åren.

Men i 2021 års mätning rusade andelen upp till 81 procent. Sjukvården placerar sig därmed på en helt egen nivå, med Systembolaget och Polisen på delad andraplats. Folkhälsomyndigheten, som inte har funnits med i tidigare mätningar, får 58 procent och Socialstyrelsen 38.

Årets mycket höga förtroende för sjukvården är ett kvitto på att svenska folket har imponerats av de enastående insatser som har gjorts av så många under de senaste tolv månaderna. Den omställning och det oerhörda slit som har lagts ned har visat på all den kompetens och det engagemang som finns i sjukvården.

Paradoxalt nog har kanske det höga förtroendet en baksida. Jag hoppas att det inte är så, men bilden av att vården ”klarar allt” kan kanske bidra till att män­niskor inte följer coronarestriktionerna så noga som de borde. Att man glömmer att vården samtidigt tänjer sina gränser för arbetsinsatser. 

”Jag kan känna att jag blir riktigt upprörd när man hör att det inte följs, därför att det här får en direkt påverkan på sjukvården” sa Ann-Marie Wennberg Larkö, Sahlgrenska universitetssjukhusets sjukhusdirektör, i Ekots lördagsintervju i helgen om bristande följsamhet till restriktioner. Den åsikten delar hon med många i sjukvården.

Låt oss hoppas att förtroendet för sjukvården dröjer sig kvar på en högre nivå än tidigare, men utan att förväntningarna blir orimliga. Och med insikten att det kommer att krävas satsningar för att sjukvårdens alla medarbetare ska få tillbaka sina krafter och den uppskjutna vården betas av. Sjukvårdens medarbetare förtjänar ett högt förtroende. Men de är inga övermänniskor.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev