Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Patientens kraft är viktig för moderniseringen av sjukvården

Publicerad: 8 mars 2016, 10:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De politiska förslagen om att avlasta olika yrkesgrupper i samhällsapparaten står som spön i backen. I sjukvården ska städare och biträden avlasta undersköterskor, som ska avlasta sjuksköterskor, som ska avlasta läkare. Administratörer ska också bistå.

Denna utveckling är redan inledd, vilket finns att läsa om på flera ställen i papperstidningen Dagens Medicin. Enligt en bedömning upptas 20–30 procent av den legitimerade vårdpersonalens arbetstid av sådant som kan göras av servicepersonal. Det är Stefan von Belows bedömning och han borde veta, så som ordförande för nätverket för serviceorganisationerna i landstingen, Sveriges Kommuner och Landsting.

Att ändra sättet att jobba på är dock inte lätt, vilket var temat även för förra veckans ledare. von Below beskriver ett motstånd från sjukvårdens sida ”eftersom service­personalens intåg innebär förändringar i de grundmurade maktstrukturer och hierarkier som präglar verksamheten. Sjukvården är obenägen att ändra arbetssätt.”

Det finns många anledningar till detta; några godtagbara, andra inte. Patientsäkerheten får inte riskeras när invanda mönster och metoder ifrågasätts – det måste vara för patienternas skull som arbetssätten förändras, så att fler kan få hjälp och hjälpen kan bli bättre.

Prestigetänk, revirpinkeri, rädsla att förlora makt får däremot inte stå i vägen för förändring. En viss stelhet i sjukvårdens leder inför allt det nya får man räkna med, men den behöver stretchas bort kvickt för att inte bli en ursäkt för att inte röra på sig alls.

Efter förra veckans ledarartikel i just detta ämne kom respons från bland andra patientförespråkare Sara Riggare på mikrobloggen Twitter. Hon och fler uttrycker besvikelse över att utvecklingen går så långsamt, att patienter behöver vänta på inflytande man redan borde ha. Den besvikelsen är lätt att förstå.

Just att ta tillvara patientens kraft är det jag tror kan spela störst roll för moderniseringen av svensk sjukvård. Förändringen kommer att ske oavsett. Digitaliseringen, möjligheterna till egenvård, närheten till information, en större transparens – allt detta påverkar i grunden relationen mellan sjukvårdens företrädare och patienterna. Till det bättre.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev