Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Patienterna förtjänar mer än avsaknaden av en lögn

Publicerad: 5 juni 2019, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ett återkommande problem för både dem som arbetar i hälso- och sjukvården och dem som är beroende av den är bristen på kunskap om hur systemet faktiskt fungerar.

För vissa patienter och medborgare, särskilt sådana med resurser, leder detta inte sällan till en önskan om att säkra tillgången på vård till dess man behöver den. En rädsla för att hjälpen inte ska finnas till hands har gjort att marknaden för privata sjukvårdsförsäkringar boomat.

Det senaste beviset på denna olyckliga utveckling kunde Dagens Medicins vetenskapsreporter Maria Gustavsson nyligen avslöja. Nyheten fick nationella cancersamordnaren Hans Hägglund att utbrista: ”Olyckligt och osnyggt”.

Det är försäkringsaktören Alivia som lanserat en ny cancervårdsförsäkring, och på sin sajt skriver att svensk cancervård har god kvalitet men att den inte alltid är tillräcklig. Genom att teckna en försäkring ska drabbade patienter ”få rätt cancervård inom garanterad tid oavsett vem du är och var du bor.”

I försäkringen ingår bland annat en så kallad second opinion; alltså att få en ny medicinsk bedömning. Det kan också köpas separat för 14 750 kronor.

Att alla som drabbas av ett livshotande eller allvarligt tillstånd, enligt patientlagen, redan har rätt till en second opinion helt gratis, nämns ingenstans.

Och det är detta som cancersamordnare Hägglund och andra kritiker reagerat på – att tjäna pengar på sjuka människors oro och rädsla över en cancerdiagnos. Företaget själv hävdar en önskan om att göra det motsatta: Att stilla oron genom att erbjuda second opinion från ”världens främsta experter inom cancer”. Även intervjuade patientföreträdare har olika syn på tilltaget, från att beskriva det som tveksamt och vilseledande till att se det som en möjlighet att elda på regionerna som inte ger patienterna vad de har rätt till.

Det är sant att rätten till second opinion inte är tillräckligt känd, tyvärr varken bland patienter eller vårdpersonal. Men det gör inte raggandet av nya kunder med bristfällig information mer rätt. Bara för att man inte ljuger, är det inte säkert att man är sanningsenlig. Patienterna förtjänar bättre!

Toppen - Statistik i hemsjukvården

Att fakta ska ersätta tro när Socialstyrelsen nästa år räknar med att kunna publicera statistik på vilken vård hemsjukvårdens patienter får. Vilka insatser som ges i den kommunala hälso- och sjukvården har hittills varit svårt att veta.

Botten - Patientråden dröjer

Att det fortfarande inte är bestämt vilka som ska ingå i det patientråd på nationell nivå som förra socialministern Annika Strandhäll tog beslut om för ett år sedan. Den nya ministern Lena Hallengren har ”ingen ändrad ambitionsnivå i frågan”, låter hennes pressekreterare hälsa.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev