söndag11 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Platsbrist och överbeläggningar får aldrig bli det nya normala”

Att patienter ges kastrullock att larma med kan vid en första anblick te sig lustigt – men vad som döljer sig bakom är allvarligt i högsta grad, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 21 september 2022, 03:20

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhusetRegion UppsalaIvoVårdplats

Bristen på disponibla vårdcentraler vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är en minst sagt segdragen historia, inklusive berättelser om patienter som fått kastrullock att larma med på akuten.

Okonventionella larmlösningar är inte unikt och kan först te sig lite lustiga. Men det finns ingenting lustigt med den svårlösta platssituationen på Akademiska. Den är alldeles för allvarlig för personal och patienter.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har varit mycket skarp i sin kritik mot läget på bland annat akuten och gång efter annan pekat på allvarliga brister och risker.

Läs också: Ivo vill tydliggöra lagstiftning med mångmiljonböter 

Företrädare för Akademiska har kanske synpunkter på delar av Ivos verklighetsbeskrivning. Men att det är vårdplatsbrist och problem för akuten finns det ingen oenighet om. Och det är en verklighet som bekant delas med många andra i Vårdsverige.

Däremot är sjukhuset och Ivo rejält oense om rimligheten i tillsynsmyndighetens krav på 612 disponibla vårdplatser inom somatisk slutenvård till den 15 september. Ett krav som Region Uppsala i somras överklagade och som hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler då fastslog att det inte fanns någon som helst möjlighet att uppfylla i tid. Dessutom ifrågasatte regionen nivån på just 612 vårdplatser.

Läs också: Landets bästa och sämsta AT-platser 

Nu står Ivo och Uppsala åter mot varandra i domstol. Förvaltningsrätten fann att regionen skulle betala ett vite på 20 miljoner kronor – en hiskelig massa pengar, men en liten skvätt i en större regions budget. Negativ uppmärksamhet är sannolikt ett större problem och kanske det hot som Ivo vill att fler vårdgivare anstränger sig för att undvika. Regionens hopp är att kammarrätten dömer annorlunda.

Uppsalas argument att Ivo har för bråttom börjar kännas rätt tomt. Det är i botten år efter år av påtalade problem som det handlar om. Jag tvivlar inte ett ögonblick på att Akademiska sliter hårt för att lösa dem, men kanske krävs det där kravet som känns orealistiskt för att hitta oväntade vägar. Det finns en stor fara i att överbeläggningar och platsbrist börjar  kännas som det nya normala. Det man får leva med. Där får vi aldrig hamna. 

Kravet på just 612 vårdplatser är mer tveksamt och nog delvis ett resultat av att Ivo den senaste svängen i rättsväsendet fick bakläxa för ett oprecist krav. Det är en bra illustration av varför det vore mycket bättre om vårdens utmaningar slipper att gå till domstol. Där finns garanterat inte lösningarna.

Läs också: Akademiska får tillfällig frist för vite på 20 miljoner

Toppen

Fart på screening – till sist

Såväl forskning som juridik har bromsat införandet om screening av 60- till 74-åringar för kolorektal cancer. Men åtta år efter en rekommendation från Socialstyrelsen är den till sist i gång i alla regioner. Att screeningen sker likartat i hela landet är i sig en styrka.

Botten

Utmattning som säkerhetshot

Sambandet ter sig inte så förvånade, men det är ändå oroande att grekiska och brittiska forskare i en stor metaanalys drar slutsatsen att symtom på utmattning hos läkare har stark koppling till inblandning i händelser som sätter patientsäkerheten i fara.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev