Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Politiker måste kunna ta beslut utan att riskera en storm av hat

Publicerad: 24 April 2018, 11:22

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Att fatta svåra beslut om prioriteringar är vardagsmat för personal i hälso- och sjukvården. För enskilda patienter eller hela grupper, för den egna hälsans skull och vad tiden räcker till. För de landstingspolitiker som i vårt demokratiska samhälle ytterst ansvarar för befolkningens hälso- och sjukvård har sådana beslut också varit vardag. Men uppdraget har på senare år blivit tyngre.

På Region Västernorrlands sajt finns inte de folkvalda politikernas e-postadresser synliga. Det går att ställa frågor till politikerna genom ett frågesystem, där instruktionerna understryker att frågorna inte får innehålla hot, kränkningar och uppmaningar till brott. Men inga telefonnummer, inga mejladresser, inga sätt att enkelt ta kontakt med folkvalda politiker. I en demokrati. I Sverige.

Nio förtroendevalda i Väster­norr­land har uppgett för SVT:s Uppdrag granskning att de lämnar politiken och ytterligare tre överväger att hoppa av. Detta efter den hätska debatten kring neddragningarna vid Sollefteå sjukhus.

En demokrati bygger på livlig diskussion och att åsikter bryts mot varandra. Ibland, särskilt i val­rörelser, blir tonen politiska partier emellan hård och oförsonlig. Det kan behövas viss skärpa för att göra åsiktskillnader tydliga. Men med nya möjligheter för alla att publicera sig och sina åsikter fritt har diskussionen slirat och smittat över till rena kränkningar av dem som på befolkningens uppdrag för­söker ta ansvar för komplexa vägval. Det talas om att vara vuxna. Men inte har vuxna föregått med särskilt gott exempel.

I Dagens Medicins enkät, som publiceras denna vecka, uppger fyra av tio landstingspolitiker som svarat att de utsatts för hat och hot. Var femte av dessa funderar på att lämna politiken. De får veta att de inte är värda att leva, att det är känt var de bor, att de ska få skallen inslagen och att barnen ska tas ifrån dem. Och grövre ord än så. Vanligast är det att dessa kränkningar framförs i sociala medier.

Man kan bara spekulera om hur hoten och hatet påverkar besluten. Det vore bara mänskligt att dra sig för förändringar som sätter stora känslor i gungning. Att självcensur före­kommer är ett faktum. Det vi måste kräva är att politiker får ägna sig åt viktiga sakfrågor utan gnagande obehag i bakhuvudet. En noll­tolerans för hot och hat.

Toppen
Att Sahlgrenska universitetssjukhusets skapar resursteam för att hjälpa avdelningar med många sjukskrivningar och personalflykt. När problem blir långvariga behövs nya lösningar, det här är en som förhoppningsvis ger resultat.

Botten
Att väntan på subvention för läkemedlet Orkambi mot cystisk fibros får förtvivlade patienter att betala ur egen ficka. Den nya behandlingen beskrivs som ett genombrott, men efter godkännande 2015 har TLV och läkemedelsföretaget inte kommit överens om pris.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev