Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Politiker med vårdyrken har självklart samma ansvar

”Det är inte givet att politiker med vårdyrken automatiskt är bäst på att hitta och framför allt lyckas få gehör för bra politiska lösningar för sjukvården”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 31 augusti 2022, 03:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm, chefredaktör Dagens Medicin

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022

Det är lättare att slå ur underläge. Det vet alla som någon gång har tävlat i sport.

Översatt till politikens område är det lättare att lova saker när man är det på papperet svagare laget – i opposition. Att föra spelet eller lyckas med alla visioner och genomföranden när man väl har fått makten kan vara betydligt knepigare. En felstudsande boll, en pandemi eller en tom regionkassa kommer emellan. Och i de allra flesta fall påverkas handlingsutrymmet av behovet av att trixa ihop en majoritet tillsammans med andra partier, något som i allra högsta grad gäller i regionpolitiken.

Det här har landets fem sjukvårdspartier som har suttit i styrande koalitioner de senaste fyra åren alla erfarenhet av. Vår reporter Monica Kleja har nyligen intervjuat sjukvårdspartiers företrädare om den senaste mandatperioden – och framtida utmaningar.

Det är inte givet att politiker med vårdyrken automatiskt är bäst på att hitta och framför allt lyckas få gehör för bra politiska lösningar för sjukvården eller ens är eniga i sin syn på hur vårdens problem ska lösas med andra på kliniker och vårdcentraler.

Skilda ideologiska uppfattningar i enfrågepartier kan dessutom skapa problem. Å andra sidan är vården en så dominerande och komplex del av regionernas uppdrag att det knappast går att kalla det för en enda fråga. Däremot finns en risk för bristande helhetssyn om engagemanget grundar sig i kamp för exempelvis ett enda specifikt sjukhus. Förhoppningsvis vidgas i det fallet snabbt perspektivet.

Att det finns politiker med egen erfarenhet av det som de pratar om har ett stort värde i sig – såväl i sjukvårdspartier som i andra partier. Politiska kandidater med vårdyrken finns på hela den politiska skalan.

Det är viktigt att deras erfarenheter och inspel tas tillvara och lyssnas på. Samtidigt är det viktigt att professionsföreträdare fortsätter att lyssna på andra. Jag hoppas också att deras kollegor har respekt för att det politiska uppdraget också är tufft och att alla lösningar inte är quick fix.

Samtidigt ska samma krav ställas på politiker i sjukvårdspartier som väljs in i höstens regionval som på alla andra politiker. Ibland tycker jag att det försvinner i retoriken. När sjukvårdspartier hamnar i det vinnande laget, finns inget ”de med makten” att peka på. Det är dags att dra nytta av överläget.

Läs också: ”Förhoppningsvis tar väljarna verkligen ställning i regionvalet” 

Toppen

Vårdnära rön från hjärtkongress

Den gångna helgen har nyheterna från kardiologikongressen ESC 2022 duggat tätt. Extra spännande denna gång är många nyheter som kan få snabb tillämpning i svensk vård – bland annat om äldre läkemedel och när blodtrycksmedel bäst tas.

Botten

Ivo kritiserar vård av äldre

Det var ingen nådig kritik mot situationen på landets äldreboenden som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, levererade i veckan. En del slutsatser kommer säkert att ifrågasättas. Men svar från särskilt sjuksköterskor vittnar om omfattande brister.

Kommentar

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev