Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Priset för att testa något nytt bör ställas mot priset för rekrytering

Publicerad: 13 juni 2018, 06:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Alla som någonsin varit ny på ett jobb eller skolat in en ny kollega vet att det tar ett tag att komma in. In i gänget, in i rutinerna, in i ett tryggt arbetssätt. Bristen på sjuksköterskor är vida omdiskuterad i sjukvården, särskilt kännbar på de stora sjukhusen som ofta stänger vårdplatser just på grund av denna brist.

Denna vecka har Dagens Medicin djupdykt i omsättningen av sjuksköterskor på universitetssjukhusen. Ungefär 3 000 sjuksköterskor slutade sin anställning där under förra året, visar de siffror redaktionen fått fram. Och 3 000 gånger har sedan någon ny kollega introducerats, om en sådan gått att uppbåda.

Omsättningen är i sig en resurskrävande historia. Inte bara att locka in ansökningarna, göra intervjuer och ta referenser. Att sedan skola in en ny medarbetare tar också mycket tid från en chef och de kollegor som ska göra jobbet. Det är tid som är både värd och nödvändig att investera, men med en ny generation arbetskraft på väg in i arbetslivet också värd att vrida och vända på.

Tung arbetsbelastning, dåligt ledarskap och låg lön anges ofta som skäl att sluta. Skulle det vara värt att försöka lägga en del av pengarna som i dag läggs på att rekrytera, på att i stället behålla den personal man har?

Det är en lösning som luktar sunt förnuft, men kanske är det inte det enda som behövs. De som analyserar millenniegenerationen brukar säga att det är en grupp som tycker att två år på ett jobb är lagom, sen är det dags för en ny roll. Då behöver det finnas nya roller att klättra till. Många sjuksköterskor ser i dag för få sätt att utvecklas i sitt yrke.

Sjukvården har i sin kärna redan ett tydligt ”varför”, en högre mening. Det är svårt att tänka sig ett mer givande syfte än att hjälpa människor bli friska. Många andra branscher kämpar för att hitta sådan mening, eftersom nästa generation medarbetare kräver det.

Det framstår som en tid då sjukhusledningar bör vara öppna för att prova nya lösningar för både schemaläggning, lönesättning och karriärvägar. Sådana exempel finns och blir fler.

Priset för att testa något nytt ska sedan jämföras med det verkliga priset för att rekrytera; från att den tomma raden i schemat är ett faktum till att en ny kollega är på plats och inkörd.

Sjukvården har i sin kärna redan ett tydligt ”varför”.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev