Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Provisorium som sätter plåster på gapande sår

Publicerad: 6 mars 2019, 07:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


En rad frågor som uppdagats i branschjournalistiken väcker känslor i hälso- och sjukvården just nu. Förra veckans avslöjande från Dagens Medicins vetenskapsreporter Maria Gustavsson är ett av dessa ämnen. Hon skrev om att patienter byter mediciner med varandra efter kontakt i grupper på sociala medier. Att sådana grupper finns och att patienter där kan hjälpa och stödja varandra är en enorm vinst. Men att gå från det till bytestorg för läkemedel är potentiellt farligt, varnade både patientföreträdare och kliniker.

Ett insulin kan inte bara bytas mot ett annat, läkemedel förskrivs utifrån varje patients unika förutsättningar. Och hur har insulinet förvarats? För kallt eller för varmt kan innebära reell skillnad på läkemedlets effektivitet. Den moderna bytes-ekonomin via nätet är lockande i både snabbhet och enkelhet. Det är lätt att lösa problemet med de glömda medicinerna på semestern den vägen, men faran om något går fel stannar inte där. Det kan till och med vara brottsligt att ge bort sina mediciner om någon annan genom det utsätts för fara.

Ett annat journalistiskt jobb som väckt både vrede och häpnad är när Vårdfokus berättade om hur man till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal söker läkarstudenter för att jobba som sjuksköterskor.

Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är det ok för sådana studenter att arbeta som underläkare, utan legitimation men på förordnande av verksamhetschefen. Anställda som läkare, fast som i det praktiska arbetet utför sjuksköterskeuppgifter. Liknande nödlösningar har varit på tapeten förut, till exempel i höstas på Akademiska. Och reaktionerna blir varje gång starka, med kritik mot nedvärderingen av omvårdnadskunskapen.

Dessa provisorium framstår onekligen som att sätta plåster på ett gapande sår. När sjukhusen inte lyckas rekrytera sjuksköterskor snickrar man ihop egna lösningar. Är det då bättre att göra verklighet av en bristfällig idé än att göra ingenting? Vad säger det om hälso- och sjukvården att omvårdnad är något som det inte är så noga med, när det kniper?

Vad man än tycker så är de här lappa-och-laga-lösningarna med personalgrupper inte ett dugg långsiktiga. Nästa gång de flammar upp finns grundproblemet fortfarande kvar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev