Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Råd från danska pionjärer vid införandet av nya cancerförlopp

Publicerad: 24 november 2015, 15:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


På Vejle sjukhus på Jylland i mitten på 90-talet föddes idén om strukturerade patientförlopp i cancervården. Man hade sett patienternas långa väntan och hur prover och undersökningar inte synkroniserades, beslut om att genomföra det andra togs först när svaret från det första var klart. Man hade sett patienter som stod inför en av sina livs värsta kriser utan någon trygghet eller struktur att klamra sig fast vid. Man beslöt att tänka om. Fasta förlopp med angivna tidsgränser från misstanke till diagnos till behandling blev standard.

Tio år senare hade de goda erfarenheterna spritt sig in i Danmarks andra nationella cancerplan där man talade om ”pakkeforløb som i Vejle”. Och tjugo år efter Vejles pionjär­insats är det Sveriges tur. Som alltid när nya sätt att arbeta införs är det lite knöligt.

De ”vanliga” problemen blir ännu mer tydliga – bristen på personal, plats och resurser visar upp sig på nya sätt. Sånt vi vetat om hela tiden, som att det fattas urologer och patologer, blir plågsamt uppenbart. Att gå från att boka in undersökningar som man alltid gjort till att hålla skarpa ledtider vänder upp och ner på schemat. Det behövs luft och obokade tider när allt ska gå snabbt, men hur gör man så att inte tider blir outnyttjade?

För danskarna har pakkeforløben inneburit kortade väntetider och ökad överlevnad. Men de har självklart behövt skruva på metoden under tiden för att hitta rätt. När överläkare Hans Rahr vid Vejle sjukhus nyligen besökte Stockholm hade han tre viktiga erfarenheter att dela med publiken på Dagens Medicins Skandinaviska rådslag för bättre cancervård.

1 Att inte låta ”så fort som möjligt” vinna över patientens behov av kontinuitet – man tjänar på att samma ansvariga läkare är med under hela förloppet.

2 Oavsett vilken veckodag patienten kommer in ska förloppet vara (i princip) likadant. I Vejle hålls till exempel multidisciplinära konferenser fyra gånger i veckan.

3 Koordinatorrollen är ett absolut måste. En sjuksköterska håller ihop förloppet för alla i pipeline.

Medan nu svenska läkare, sjuksköterskor och verksamhetschefer långsamt hittar vägarna fram i förloppen behövs, tror jag, också tålamod. För att patienterna ska slippa onödig väntan i framtiden.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev