Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Rankningen av svenska sjukhuset ska inspirera till förbättring

Publicerad: 22 mars 2016, 14:05

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För fjärde året i rad presenterar Dagens Medicin denna vecka rankningen av de svenska akutsjukhusen. Det är ett speciellt år på flera sätt. Mest stolt är jag över att kunna presentera en databas på dagensmedicin.se med de många tusen uppgifter som Bästa sjukhuset-rankningen är byggd på. Där kan du som läsare själv (imorrn bitti) gå in på den indikator du undrar om och se hur alla svenska akutsjukhus som rapporterat in uppgifter ligger till.

Vi hoppas att det kan bidra till att ni som vårdar, planerar och styr svensk sjukvård kan jämföra det egna sjuk­huset med andras, och hittar inspiration till förbättringar och studiebesök. Eller får en spark i baken, när så är påkallat.

I år har det varit svårare än någonsin att ta fram Sveriges bästa sjukhus, vilket inneburit att rankningen publiceras flera månader senare än vanligt. Den största anledningen till det är att SKL ändrat på sitt arbete med Öppna jämförelser, från en pdf-rapport till en ny sajt vid namn Vården i siffror. I grunden är förändringen rätt tänkt – tanken att göra uppgifterna mer tillgänglig på nätet och med tydligare anvisningar för hur de ska läsas är verkligen positiv.

Men den data som hittills presenteras i digital form är så aggregerad att värdet av den kraftigt minskar. Underlaget presenteras på landstingsnivå.

För oss på redaktionen har det inneburit att vi fått jaga in data på sjukhusnivå för hand från en rad olika källor, främst kvalitetsregister. Det är enormt tids­krävande. Men det mest allvarliga med försämringen är naturligtvis att de många regioner och landsting som arbetar med kvalitetsstyrning nu har tappat ett viktigt verktyg.

Den som jobbar med vårdförbättringar vet att skillnader inom ett landsting kan vara lika stora eller större än om man jämför sig med ett annat landsting.

Transparensen som drivkraft för förändring kickar inte in på allvar förrän datan kan presenteras ner på sjukhusnivå, eller ännu hellre på kliniknivå.

Med detta i bakhuvudet hoppas jag att ni läsare ser vår nya databas som ett försök att från vårt håll dra ett strå till stacken. Vi tar som vanligt gärna emot förslag på hur vi kan göra Bästa sjukhuset ännu bättre framöver.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev