onsdag29 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Rätt kompetens självklart krav om arbetsuppgifter ska växlas”

Uppgiftsväxling är i ropet i flera regioner för att stävja konsekvenserna av en för liten personalstyrka – men det ringer en liten varningsklocka hos Dagens Medicins chefredaktör.

Publicerad: 15 mars 2023, 13:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Förflyttning av arbetsuppgifter mellan yrkesgrupper är ett ganska hett område – och ofta finns tyvärr personalbrist i bakgrunden snarare än nytänkande av andra skäl. Att kriser kan leda till smarta lösningar är dock en gammal sanning. Och det är viktigt att det är just det som det handlar om – inte riskfyllda nödlösningar.

Helt centralt för flytt av arbetsuppgifter är att rätt kompetens är ledordet. De som blir av med arbetsuppgifter ska få utrymme till det som verkligen kräver deras specifika yrkeskompetens. Och de flyttade uppgifterna måste hamna hos någon som också har rätt kompetens för dem.

Lika viktigt är att uppgiftsväxlingar inte bara leder till att andra yrkesgrupper drunknar i uppgifter som de visserligen har kompetens för, men som gör att tiden för kärnuppgifterna krymps till ett minimum. Det behöver inte bli fel, men det ringer en liten varningsklocka när det talas om att exempelvis fysioterapeuter kan avlasta andra vårdyrken. ”Med vad?” är det viktiga.

Samtidigt bör det finnas vinster att göra med gedigna genomgångar av vilka arbetsuppgifter som faktiskt utförs och olika personers kompetens. Precis som det är fel att få uppgifter som man saknar kunnandet för, kan det vara understimulerande att aldrig till fullo få använda det man kan. En bra översyn av kompetensen ger kanske chans till både avlastning och utveckling.

Här handlar det för olika yrkesgrupper också om att verkligen se varandras kompetens. Och att kanske vara beredd på att lösningen för att förbättra min arbetssituation är att delvis eller periodvis släppa något.

Ett exempel på det senare är det som pågår i Region Örebro län, där receptarier tar över en del av sjuksköterskornas läkemedelshantering på vårdavdelningar. I bakgrunden finns personalbrist.

Trots att det är farmaceuter som kliver in är Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro skeptisk. Hon varnar för att sjuksköterskor kan få en bristande helhetssyn och att de sannolikt ändå får klara sig själva på obekväm arbetstid med låg bemanning.

Läs också: Så kan framtidens kompetensbrist lösas

Hon har en poäng och det är viktigt att sjuksköterskors kunskap kring läkemedelshantering hålls levande. Men kan det inte lösas även med receptarier på plats? Det finns andra exempel i vården på oro för att dela med sig av uppgifter. Här tror jag att det behövs en öppenhet för att avlastning ibland innebär att andra yrkesgrupper kliver in. Men självklart med rätt kompetens.

Toppen

Alingsås visade framfötterna
Vid Alingsås lasarett ökade antalet operationer med ungefär 40 procent mellan 2021 och 2022 efter en särskild satsning, som också innebar nyrekrytering. Patienter från hela Västra Götalandsregionen togs emot i en insats mot köer.

Botten

Åtta år till dom mot läkare
Att en psykiater som enligt Läkartidningen redan 2015 erkände barnpornografibrott döms först nu visar åter på svagheten när det vanliga rättsväsendet mal långsamt. Det känns högst tveksamt om han med en snabbare dom hade kunnat jobba vidare som han gjort.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Region Örebro Län

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev