torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Regelverken behöver skrivas om för att vårdare ska slippa pussla

Publicerad: 20 november 2018, 11:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


”Jag har satt så många diagnoser att det sprutar diagnoskoder ur öronen på mig och precis när jag är på väg hem kommer jag på det, jag har inte fixat med apodosen.”

Så skrev allmänläkaren Magnus Isacson i ett inlägg i Dagens Medicin förra veckan om en helt vanlig arbetsdag. Han skrev om 20 klick för att komma in i nationell patientöversikt, han skrev om den äldre mannen som fick göra samma prover hos tre olika läkare och om telefontid utan ersättning.

Och Magnus Isacsons inlägg fick vingar. Många är de som läst, kommenterat och fått nya insikter om hur arbetet längst fram på vårdgolvet kan se ut.

Liberala Stockholmspolitikern Daniel Forslund, känd för att missionera om vikten av digital utveckling för sjukvården, var en av dem som uppmärksammade texten. På Twitter skrev han: ”Tack Magnus för denna brutalt ärliga och väldigt talande beskrivning av alla onödiga moment som stjäl både arbetstid och arbetsglädje från dig och dina kollegor.”

Det är synd och skam att den helt nödvändiga digitaliseringen av sjukvården tyvärr ännu inte nått fram till dem som i sin arbetsvardag är helt beroende av den. Optimisten anar åtminstone en ljusning eftersom frågan nu diskuteras högt.

I en verklighet där stora delar av sjukvården kämpar med att fylla schemarader, rekrytera och behålla personal, finns verkligt sprängstoff hos de arbetsgivare som kan erbjuda arbetsverktyg som gör vardagen smidig och effektiv.

Det finns visserligen sällan perfekta system, men system kan vara mer eller mindre anpassade efter de arbetsuppgifter som ska utföras. I sin enklaste form handlar det ofta om tillgång till rätt information vid rätt tillfälle. Och att den ska finnas samlad, utan att varje enskild yrkesperson som vårdar ska behöva pussla ihop bilden av det man vet om patienten ur många olika system.

Och för att det ska ske behöver regelverken skrivas om. Medan vården strävar efter att sluta upp kring individen som behöver hjälp utgår regelverken oftast från organisationen där informationen skapats. Är det kommun eller landsting, en privat eller offentlig vårdgivare? För att komma åt den problematiken behöver våra nytillträdda riksdagsledamöter ett förslag om ny lagstiftning att rösta igenom. Så det vore fint med en ny regering. Som sätter dessa frågor högt på agendan.

Toppen
Att remissvaren på utredningen om God och nära vård har strömmat in. För en så stor omställning behövs många tankar, perspektiv och även mothugg. Inte helt överraskande att SKL hellre vill ha generellt stöd än öronmärkta pengar till ST-läkartjänster.

Botten
Att antalet recept på lugnande och ångestdämpande läkemedel till unga har fördubblats på elva år. Störst är ökningen för flickor. Det är framför allt de icke-beroendeframkallande preparaten som har ökat.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev