Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Regionerna måste satsa på att bli bättre arbetsgivare”

Publicerad: 9 oktober 2019, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När Göran Stiernstedt i förra veckan överlämnade sitt slutbetänkande, Digifysiskt vårdval, hamnade fokus på förslag och krav på digitala vårdgivare. Om detta kan man säga mycket, och kanske är det först när vi ser hur dessa förslag samspelar med Anna Nergårdhs i mars nästa år – och den utlovade primärvårdsreformen redan innan årsskiftet – som en tydligare bild av primärvårdens framtida förutsättningar träder fram.

Men vad som också ingick i utredningen var frågan om hyrpersonal. Denna vecka skriver Dagens Medicins reporter Malin Wernström om det projekt som Sveriges Kommuner och Landsting drivit för att bryta beroendet. Målet var att kostnaderna för hyrpersonal i januari detta år skulle vara nere på två procent av regionernas totala lönekostnader. Det blev bara Region Skåne som lyckades med detta. Man kan vara glad för en tummetott och ändå kalla den sitt rätta namn.

För Sverige som helhet fortsätter kostnaderna att öka, men SKL talar
om trendbrott eftersom det inte ökar lika mycket längre. Skillnaderna är stora och värst är det i glesbygd.

Eftersom regionerna inte klarar av att utbilda de professioner man behöver, krävs mer statlig styrning. Det landar Göran Stiernstedts utredning i, liksom flera andra före den. Som en överstrykningspenna på just denna del av utredningen passade Region Västerbotten i veckan på att skära bort en femtedel av AT-platserna av ekonomiska skäl. Annars är det bristen på sjuksköterskor som numera, i andel, ligger bakom den största kostnadsökningen för hyrpersonal.

Vilka förslag lägger då utredningen för att komma tillrätta med problemet? Att Socialstyrelsen ska ta fram en checklista för hur man ska använda hyrpersonal. Att Upphandlingsmyndigheten ska ta fram en vägledning om hur man upphandlar vårdpersonal. Utredaren rekommenderar också regionerna att gå ihop och upphandla personal tillsammans, för att undvika att bli utspelade mot varandra. Det behövs också tittas extra på glesbygdens särskilda svårigheter.

Men mellan förslagsraderna läser jag något större: Bli bättre arbetsgivare.

Det är inget fel på att utveckla plåstret så att det fäster bättre eller suger upp mer. Men de långsiktiga vinsterna uppstår när regionerna på allvar agerar på frågan: Varför uppstod såret som gjorde att plåstret behövs?

Toppen:

Att det inte blir någon översyn av abortlagstiftningen, enligt besked från Lena Hallengren (S) i Sveriges Radios Ekot. Abortlagstiftningen funkar tillräckligt bra som den är och ministern har gjort klokt i att lyssna på professionerna.

Botten:

Att försenade leveranser av medicinskt material ställt till det på flera av landets sjukhus. På Akademiska gick man till och med upp i stabsläge efter att Apotekstjänst AB inte lyckats leverera i tid. Sårbarheten oroar.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev