Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Regionerna saknar gemensam strategi om särskild ersättning

Det vore långtifrån orimligt med en extra satsning just denna jul på hårt belastad personal, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 11 november 2020, 06:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Det nya coronavirusetRegion Jönköpings län

Smittalen stiger och trycket på sjuk­vården ökar i en oroväckande takt. Även om lokala råd kan dämpa spridningen av sars-cov-2 riskerar åter­stoden av 2020 bli ännu en tuff period för alltför många inom sjukvården.

En av många som är orolig för den egna orken, men ändå inte tvekar att anmäla sig till jobb på covid-iva är Amelie Frie, ST-läkare, i Stockholm. ”Nu växer vårdskulden och andra vågen kommer. Vi måste vara uthålliga och visa empati för varandra så att alla personalkategorier håller hela vägen” säger hon i en intervju.

Oron för hur sliten personal ska orka finns inte bara på vårdgolvet, utan också bland höga chefer och politiker. Det gäller inte minst under jul och nyår, då förhoppningar om extra ledighet riskerar att grusas och personal kallas in i krislägen.

Men regionerna saknar i nuläget en gemensam strategi för om och i så fall hur personal som får extra tuffa scheman eller kallas in extra ska kompenseras, vid sidan av det centrala kollektivavtalet.

Vår genomgång visar att de tre största regionerna och ett flertal andra regioner håller fast vid kollektiv­avtalet. Men det finns undantag. Dit hör Region Jönköpings län som under jul och nyår lovar medarbetare som tvingas bryta ledighet 6 000 kronor per pass – och det oavsett vilken yrkesgrupp de tillhör.

Det låter som om det i slutändan kan bli en rejäl summa för regionen. Men de regioner som skjuter till extra har säkert räknat på det. Kanske skulle alternativet ibland vara att med kort varsel jaga fatt i hyrpersonal, i ett läge där även bemanningspersonal med rätt kompetens kan vara en bristvara.

Eller att ännu en gång göra stora omstuvningar mellan avdelningar, med alla negativa följdeffekter som det får. Det finns en uttalad ambition att denna gång bibehålla annan vård i högre grad.

Att medarbetare kan snegla på andra regioners generösare lösningar kommer säkert leda till en hel del diskussioner. Det skulle heller inte förvåna om en del regioner som hittills har valt att hålla fast vid det centrala avtalet ändå presenterar andra lösningar, i synnerhet om dagens utveckling håller i sig och julen kryper nära.

Det vore långtifrån orimligt med en extra satsning just denna jul på hårt belastad personal och kanske se det som en form av arbetsmiljö­insats – trots att ledigheten nog behövts mer än pengarna.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev