Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Regionpartier får ta dubbla smällar av missnöjda väljare”

Att väljarna inte är nöjda med sina politiker ska naturligtvis synas i vilka som representerar dem i riksdag och regionfullmäktige, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 14 september 2022, 11:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Val 2022Regionval 2022Toppnyheter

Du bläddrar i en utgåva av Dagens Medicin med ett i högsta grad preliminärt innehåll. Det visste vi i förväg. Valnattens resultat är alltid ofullständigt – och det gäller samtliga val. De sista rösterna börjar räknas först i mitten av veckan.

Dessutom ska den räkning som gjorts i vallokalerna kompletteras med den slutliga rösträkningen, där länsstyrelserna kan diskvalificera valsedlar och kryssade kandidater räknas.

Men de breda tendenserna är klara och regionvalet ser ut att bli en käftsmäll för såväl Miljöpartiet som Liberalerna. I den preliminära mandatföredelningen tappar båda partierna samtliga mandat i sju regioner. Det är dock så tajt på några ställen att den slutliga rösträkningen kanske kan bli ett halmstrå.

Samtidigt plockar Sverigedemokraterna ett eller ofta flera nya mandat i åtminstone 19 av 21 regioner. Socialdemokraterna plockar också mandat på en hel del håll, och rusar uppåt i Region Norrbotten, där besvikna väljare har vänt Sjukvårdspartiet ryggen.

Att väljarna inte är nöjda med sina politiker ska naturligtvis synas i vilka som representerar dem i riksdag och regionfullmäktige. Så fungerar en demokrati. Men när så många faktiskt inte har förstått regionernas betydelse, riskerar politiker på regionnivå att bli dubbelt bestraffade. Dels av väljare som de facto är besvikna över partiet på just regionnivå, dels av väljare som egentligen är irriterade över partiets agerande på riksplan. Jag förstår de lokala politiker som är bittra.

Om det preliminära resultatet i regionvalen står sig, och MP och L åker ut på så många håll är det därför också lite sorgligt – i alla fall om det är besvikelse över rikspolitiken som ligger bakom.

Det är klart att det finns undantag, men jag tror att de flesta regionpolitiker i partier med få mandat är oerhört engagerade i just sjukvårdsfrågor. I många fall är det kunniga och erfarna personer som lämnar där MP och L halkar ur, och på platserna hamnar kanske kandidater långt ned på snabbväxande SD:s lista. I sämsta fall är det politiker som inte alls är intresserade av just vårdfrågor utan hamnat på listor som helt enkelt ska fyllas. Det är, helt oavsett partipolitiska hänsyn, en trist utveckling.

Läs vår bevakning av regionvalet här.  

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev