Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Riktvärdet för läkarkontakt en bra grund för diskussioner”

”Att ett sådant mått, med alla dess begränsningar, nu sätts av en myndighet är betydelsefullt. Det blir något att förhålla sig till”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 4 maj 2022, 03:45

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenToppnyheter

I veckan satte Socialstyrelsen ned foten och presenterade ett riktvärde på hur många personer som läkare inom primärvården kan vara fast kontakt för. Gränsen sattes till 1 100 personer per specialist och till 550 för ST-läkare. Myndigheten är tydlig med att det handlar om just riktvärden och mixen av patienter, hur bemanningen i övrigt ser ut och flera andra aspekter spelar in för hur väl målet rimmar med en rimlig arbetsmiljö och god tillgänglighet på den enskilda vårdcentralen.

Att ett sådant mått, med alla dess begränsningar, nu sätts av en myndighet är betydelsefullt. Det blir något att förhålla sig till.

Samtidigt är det smärtsamt tydligt i Socialstyrelsens redovisning av läget hur stort glappet från dagens läge till de 1 100 per läkare är – om man utgår från att alla invånare ska ha just en läkare som fast kontakt inom primärvården.

 Enligt en tabell som Socialstyrelsen har tagit fram har Jämtland Härjedalen så många läkare i primärvården att varje läkare kan vara fast kontakt för 990 personer. Det är den enda regionen som enligt statistiken har en läkartäthet som skulle klara ett riktvärde på 1 100.

Allra tuffast är det utifrån samma beräkningar för Region Västernorrland, följt av Blekinge. Där skulle ett krav på allmänläkare som fast kontakt innebära cirka 1 800 respektive 1 600 invånare per läkare. I sina beräkningar har Socialstyrelsen tagit med en grov uppskattning av ST-läkare i allmänmedicin och saknar tjänstgöringsgrad för läkarna. Att många arbetar deltid stökar till både verkligheten och statistiken.

När överenskommelsen om god och nära vård 2021 vägs in, om att 55 procent av invånarna ska ha just en läkare som fast kontakt, blir bilden betydligt positivare. Då är slutsatsen att alla regioner med god marginal landar på färre än 1 100 invånare. Men det är knappast något att slå sig för bröstet för. Ett mål på 55 procent är långtifrån någon imponerande nivå.

Det kommer säkert att finnas stort utrymme för tolkningar av Socialstyrelsens riktvärde. Riktvärdet som sådant är förstås ingen lösning eller absolut sanning. Men att det nu finns är en bra gemensam grund för konstruktiva diskussioner mellan bland andra politiker, primärvårdschefer och fackliga företrädare. Det är viktigt att den grunden används för att på allvar långsiktigt stärka primärvården.

Toppen

Riktlinjer för obesitas klara

Att det nu finns nationella riktlinjer för vård av fetma, obesitas, hos såväl barn som vuxna är mycket välkommet. Det bör vara ett steg mot mer jämlikt omhändertagande, bättre bemötande och förebyggande av följdsjukdomar. 

Botten

Västernorrlands tuffa läge

Viteshot för vårdplatsbrist på Sundsvalls sjukhus, ett sprucket politiskt styre och nu stabsläge på grund av svårigheter att bemanna vården. Det är tyvärr mycket som signalerar kris i Region Västernorrland just nu och det brådskar att vända den utvecklingen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenToppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev