Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Sagan om generisk förskrivning tycks aldrig nå fram till sitt slut

Publicerad: 18 juni 2014, 07:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vissa frågor tycks snurra i evighet. Generisk förskrivning, alltså förskrivning på den aktiva substansens namn i stället för namnet på läkemedlet, är en sådan som riskerar att bli det mest välplanerade bröllopet där brud och brudgum hunnit bli för gamla innan de kommer fram till altaret.
1998 vill Läkemedelsrådet i Skåne genomföra ett försök med generisk förskrivning, men Läkemedelsverket tvekar. Några år senare är det Västra Götaland som vill bli först i landet att pröva idén. Generikareformen har trätt i kraft och innebär att apotekspersonal ska byta ut förskrivna läkemedel mot billigaste likvärdiga kopian, förutsatt att läkaren inte motsatt sig det genom att fylla i en särskild ruta på receptet.
Vi bläddrar fram i kalendern till år 2005. En utredning av Läkemedels­verket ska vara klar när nyårsklockorna ringer och läkarna tycks ha börjat svänga i frågan. Ordförande Eva Nilsson Bågenholm intervjuas i Dagens Medicin och konstaterar att risken är stor att patienterna blandar ihop preparaten de får utskrivna, eftersom de kan vara olika från gång till gång på grund av det generiska utbytet. För att undvika det är det bättre att patienten lär sig substansnamnet direkt, säger hon.
Läkemedelsverket kommer fram till att det inte finns ekonomiska incitament. Generisk förskrivning skulle bli enklare för den som skrev ut läkemedlet, men också dyrt.
Vi bläddrar igen. 2011 har regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting kommit överens om en nationell läkemedelsstrategi. Överst i handlingsplanen står att skapa en bättre och säkrare ordinationsprocess och lägga grunden för generisk förskrivning genom nationellt samordnade IT-stöd.
Läkemedelsverket utreder sig nu fram till att det skulle bli dyrt att införa frivillig generisk förskrivning. Och ta lång tid. Inte förrän en nationell ordinationsdatabas finns på plats, tidigast 2017, går det att genomföra.
Så har då Läkemedelsverket fått i uppdrag att utreda frågan igen. De eventuella vinsterna med generisk förskrivning har inte analyserats ordentligt, tycker regeringen. Det giftassugna paret har baxats fram till vigselförättare Göran Hägglund och den här gången vill han ha ett tydligt ja eller nej.
Låt oss hoppas att han får det.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev