söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Säkrast för motståndare att höja rösten mot anmälningsplikt nu”

Den del av Tidöavtalet som tar upp en plikt för kommuner och myndigheter att informera polisen och Migrationsverket om de möter människor som vistas illegalt i Sverige har rört upp känslorna hos många yrkesgrupper.

Publicerad: 23 mars 2023, 14:53

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gabriel Liljevall


I förra veckan lyftes frågan i Svenska Dagbladet i ett debattinlägg undertecknat av ordförandena för Saco och dess 21 yrkesförbund, däribland Läkarförbundet, Psykologförbundet, Sveriges Arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna och Sveriges Farmaceuter. De framhöll att deras professioner ”kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkesetiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera”.

I Tidö-avtalet står att det ”kan finnas situationer där en anmälan skulle strida mot ömmande värden, till exempel i sjukvården” och att undantag från anmälningsplikten därför kan behöva utredas närmare, vilket också är på gång. Men vad dessa ”ömmande värden” kan vara är högst osäkert. Kan det handla om undantag i en akut livshotande situation, eller vid vård av barn? Eller möjligen hela vården? Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) hänvisade i december en skriftlig fråga i riksdagen om vad ”ömmande värden” innebär till utredningen. Ett politiskt standardsvar på ett område ministern nog helst slipper.

Efter att ha hört riksdagsledamoten Patrick Reslow (SD) i Studio ett efter Sacos debattartikel tror jag att alla i vården som vänder sig mot en lagstadgad plikt att larma Migrationsverket och polis gör säkrast i att göra sin röst hörd redan nu.

Läs också: Fackförbund kritiserar punkt i Tidöavtalet

Han hänvisade också till kommande utredning när frågor om undantag dök upp. Samtidigt stod uppenbart yrkesetik och samvete långt ned på Patrick Reslows lista. Det är vårdpersonals förbannade skyldighet att ange den som vistas illegalt i Sverige om lagen säger så, var andemeningen.

Han jämför med barnmorskor som förlorat i domstol när de hävdat rätten att slippa utföra aborter. Att samvetet då fått ge vika för lagen. Liknelsen är orimlig. Det går på intet sätt att jämföra arbetsuppgifter som ingått i en begränsad del av vården i decennier med en anmälningsplikt som saknar all koppling till sjukvård.

En sådan plikt skulle skapa yrkesetisk stress och ytterligare öka risken för att vård inte söks i tid. Och därtill antagligen leda till att många vårdanställda väljer att bryta mot lagen. Det behövs ingen utredning för att avfärda idén.

Efterlängtad

Tjuvtitt på en pånyttfödd bok
Andra kvartalet är det dags för en betaversion av Läkemedelsboken, som ska nylanseras efter att den gamla webbplatsen slutade att uppdateras 2018. Versionen som först släpps är begränsad och Läkemedelsverket hoppas på synpunkter för den fortsatta utvecklingen.

Saknad

En stark röst har tystnat
Hon höll ett tempo i Almedalen som få kunde matcha, drev frågor med kraft och förenade ett skarpt intellekt med ett starkt engagemang för individers rätt. Läkaren och mångåriga riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) är saknad efter sin bortgång den 14 mars.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev