Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Samhället är största förloraren när unga läkare hoppar av

Publicerad: 11 juni 2019, 08:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I veckan som gick skrev underläkare, varav 15 under eget namn, ett uppmärksammat debattinlägg om den verklighet de möter som underläkare, efter att inte lyckats få någon av de åtråvärda AT-tjänsterna. Citaten är hämtade från inlägget.

”Jag har ingen formell handledning. Jag har ingen strukturerad utbildning. Ingen frågar hur jag mår.”

De beskrivna problemen utgår från en sedan länge känd flaskhals i utbildningssystemet. Lite extra bekanta just nu eftersom jag i dagarna lusläser Dagens Medicins allra första nummer, som kom ut i oktober 1994. Det har nämligen blivit dags för Dagens Medicin att fira 25 år, och därför också att friska upp minnet med vilka frågor som var stora då. På de gulnade sidorna trängs artiklarna, det är mycket färre bilder än dagens tidningar. De bilder som finns är ofta svartvita och liknar gammaldags passbilder. På sidan 25 kommer den. ”Stor brist på AT-block”, skriker rubriken. En nyexad läkare berättar hur hon sökt 20 AT-tjänster utan att få napp.

”Jag är den enda läkaren på psyk-akuten med bakjour på telefon en vecka in i mitt första sommarvikariat.”

I den 25 år gamla artikeln konstateras att Socialstyrelsen höjt sin rekommendation för antal AT-platser 1995, men att landstingen ändå inte utannonserar så många. Det är drygt 100 platser ifrån. I dag pratar man inte längre så mycket om hur många platser som behövs, utan hur lång tid man får vänta på AT-plats. Drygt 10 månader, enligt statistiken från Sveriges yngre läkares förening, Sylf. Under tiden jobbar många som underläkare. Utan den handledning som AT:n ska innehålla.

”Jag tar extrapass på extrapass på akuten för att visa mig arbetsduglig inför AT-ansökan. Nio månader efter examen funderar jag seriöst på att byta bana.”

Man kan konstatera att det finns flera olika misslyckanden i denna soppa. Arbetsgivaren förhindrar en viktig yrkesgrupp att göra sin utbildning färdig, och skjuter sig därmed i foten i frågan om att tillgodose en ny generation specialister i god tid till att möta stora pensionsavgångar. Patienter får möta osäkra, kanske rädda, unga läkare utan tillräckligt stöd. Om unga läkare verkligen överväger att ge upp på en lång, dyr utbildning efter bara nio månader på golvet är samhället den största förloraren.

Toppen - Mer tid åt Life Science-utredaren

Att den sittande regeringen fortsätter att tydligt prioritera life science-området. Nu ska samordnaren få ett heltidsuppdrag och det är klart vilka områden som ska prioriteras i den kommande strategin. Sen måste det förstås bli verkstad också!

Botten - Agerade otillräckligt

”Här agerade sjukhuset för långsamt och otillräckligt.” Orden är Karolinskas högsta chef Björn Zoëgas om hanteringen av den medarbetare som anklagats för antisemitism mot läkarkollegor. Nu får hen sänkt lön, och inte vara chef, men det finns inte grund för avsked.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev