Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Satsningarna på primärvården varierar stort mellan regionerna

Publicerad: 13 februari 2019, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nu är det upp till bevis. I färska budgetar och strategidokument ska nu satsningarna på primärvården synas. Synas på riktigt. Men det är lite si och så med den saken, visar det sig när Dagens Medicins reportrar Jens Krey och Annika Carpman undersöker saken.

För det första ska eventuella ökningar av anslag till primärvården i budgetarna ses i förhållande till det så kallade landstingsprisindexet. Det är en uppräkning som regionerna gör för att täcka in kostnadsutvecklingen för bland annat löner och läkemedel, och har enligt SKL legat på cirka 2,3 procent de senaste åren. Ökar budgeten med mindre än så utgör alltså satsningen inte längre en satsning.

Ambitionerna är olika stora på olika håll. I Region Örebro län ökar anslagen till primärvården med 1,9 procent och i Region Stockholm med 8,9 procent.

Det lär också dröja innan ökade resurser märks längst ut på vårdgolvet. När Distriktsläkarföreningen frågade sina medlemmar, slumpvis utvalda besökare på föreningens Facebook-sida, om de märkt av några ökade resurser till primärvården svarade de flesta nej.

Från årsskiftet är det också en ny sorts vårdgaranti som gäller. Nu ska patienter med behov erbjudas medicinsk bedömning hos legitimerad vårdpersonal inom tre dagar. Tidigare var det inom sju dagar och specifikt hos läkare. Det återstår att se vad denna förändring kommer att innebära. Tyvärr kommer redan nu oroande och anonyma rapporter om kreativ regional bokföring för att få siffrorna i den nya vårdgarantin att se bättre ut än vad de egentligen är (se sid 15). Jag hoppas innerligt att detta utgör antingen isolerade problem eller rena missförstånd.

Till sist vill jag tacka alla er läsare som i mejl och sociala medier hört av er med uppskattning för det nya priset Årets brobyggare, ett initiativ som Dagens Medicin och systertiteln Kommunal Hälsa står bakom tillsammans med Vårdförbundet, Sveriges arbetsterapeuter, Fysioterapeuterna, Dietisternas riksförbund, SRAT, Sveriges farmaceuter och Svensk sjuksköterskeförening. Kanske är det du eller någon av dina kollegor som blir årets vinnare? Utmärkelsen delas ut av socialminister Lena Hallengren på Vårdarenan den 26 mars. In och nominera!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev