Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Sjukhusläkare på vårdcentralen ett av förslagen för bättre sämja

Publicerad: 2 juni 2014, 13:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Nyligen eftersökte jag förslag från er läsare på hur gnisslet mellan läkare i primärvården och kollegorna på sjukhus kan smörjas bort. Bakgrunden var det återkommande problemet att allmänläkare upplever sig tillrätta­visade eller ifrågasatta av sjukhusspecialister, i vården av olika patientgrupper. Det har kommit en hel del förslag, och det är jag glad för. Flera har bekräftat hur länge den här disharmonin har funnits läkargrupper emellan, och hur litet som gjorts för att få slut på den. Ett kort urval följer.

Allmänläkaren Åke Åkesson på Öland söker orsakerna till gnisslet i den interna statusen bland läkare, och menar att allmänläkarspecialiteten ligger lägst på den listan. Föreslagen lösning är ett tiopunktsprogram för bättre arbetsmiljö i primärvården och han följer också upp med tanken om en rankning för landstingens primärvårdsarbetsmiljö för att skapa en sporre för utveckling. Lotta Wikström, specialistsjukgymnast inom ortopedin i Skåne, tror helt enkelt att gnisslet beror på att allmänläkarna har ett för tungt uppdrag. Hon föreslår att hennes egen yrkesgrupp ska bli första bedömare för patienter med muskeloskeletala besvär, och på så vis frigöra allmän­läkarens tid för annat.

Sju punkter får jag från Per-Gunnar Larsson, själv allmänläkare och före detta flygöverläkare. Han upprepar bland annat det han för några år sedan skrev på Dagens Medicins debattsida om att lägga ned allmänmedicin som specialitet. I stället vill han se dagens allmänläkare bli specialister i till exempel medicin och psykiatri och få en verkligt sammanhållen sjukvård. Det skulle sudda ut konflikten mellan primärvård och sjukhusvård, menar han.

Jag avslutar med det förslag som, i all enkelhet, förefaller mig kunna ge mest. Det är distriktsläkaren Jesper Höjeberg som vill att sjukhusspecialister jobbar två veckor per år på vårdcentral med oselekterade patienter. Den tid som frisätts för allmänläkarna vill han se utnyttjas till utbildning. ”Båda kategorierna lär lära sig något nytt.”

Grattis Jesper, du får en årsprenumeration på Dagens Medicin! Stort tack alla som hört av sig och alla ni som i vardagen smörjer relationerna kolleger emellan i primärvård och på sjukhusen.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev