Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Sjuksköterskan får inte alltid vara en kvinna

Publicerad: 23 April 2015, 07:01

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Snart är det sommar och som vanligt dags att se hur landsting och regioner böjer sig baklänges, lockar, pockar och slutligen hotar sina sjuksköterskor till att inte ta semester.

Enligt Dagens Medicins enkät till Vårdförbundet kan tvångsförlagd semester i maj eller september bli verklighet i fyra av elva länsavdelningar som svarat.

Trots fler utbildade sjuksköterskor än någonsin har arbetsgivare, framför allt på sjukhusen, ändå svårt att fylla både fasta tjänster och sommar­vikariat. En lång rad orsaker finns bakom och ingen har hittills lyckats annat än att nagga dessa i kanten. Sjuk­sköterske­kåren, en stor, samhällsbärande, välutbildad yrkesgrupp, består som bekant av en stor majoritet kvinnor. De tillskrivs ofta uppoffrande kvaliteter och möter uttalade och outtalade krav på lojalitet och att ställa upp.

I veckan efterlyste Åke Andrén-Sandberg, överläkare vid Gastrocentrum på Karolinska universitetssjukhuset, en haverikommission för att lösa sjuksköterskebristen. Grundprincipen för att tillsätta en sådan bygger emellertid på att ansvariga erkänner själva haveriet. Så har inte skett.

Vad som behövs, på lång sikt, är en jämställdhetskommission. Som grupp behöver kåren själv, arbetsgivare, ansvariga politiker och andra professioner i hälso- och sjukvården på allvar axla bördan av att göra sjuksköterskeyrket attraktivt för både kvinnor och män.

Det märks inte minst på Åke Andrén-Sandbergs eget debattinlägg på Dagens Nyheters debattsida.

”Man kan också se ett feministiskt perspektiv. Sjuksköterskorna på sjukhus är i mycket stor utsträckning i barnafödande ålder. När nu jämställdheten bland unga föräldrar är stor går den unga mamman tidigt tillbaka i arbetslivet efter barnafödandet, men har sin själ och solidaritet kvar hos familjen. Då blir val av kortare arbetstid eller högre lön prioriterade.”

Definitionen av feminism här är förbryllande, liksom hur man går till jobbet utan sin själ. Debatten om attraktiva villkor för sjuksköterskor tycks inte komma längre än till själ och solidaritet – inte ens bland de som vill kåren väl. Problemet lär kvarstå så länge kåren är, och ses, som nästan enkönad.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev