Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Sjukvård får inte vara bara bränsle för en politisk brasa

Publicerad: 20 februari 2018, 12:06

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För några månader skrev jag upp­sluppet i sociala medier att allt jag önskade mig till jul var blocköverskridande överenskommelser för bättre sjukvård. Det var naturligtvis en barnsligt naiv förhoppning och det dröjde inte länge förrän den var ordentligt kväst.

Låt oss börja med att konstatera det uppenbara. Hade socialdemokrater styrt Stockholms läns landsting hade en rödgrön regering aldrig inlett en granskning av Nya Karolinska. Att det nu sker beror naturligtvis på att det är valår och att socialdemokrater har hittat en konfliktyta mot moderaterna där man tror att det går att hämta hem röster.

För demokratin är det viktigt att skillnader mellan partier blir tydliga när det är dags att närma sig val­urnan. Men hur mycket klokare blir med­borgarna av praktgräl med sjuk­hus­bygget som fond? När sjukvårdsminister Annika Strandhäll (S) och finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) drabbade samman i SVT:s Agenda i helgen var det en uppvisning i bristande ödmjukhet från båda sidor.

Vill man, som regeringen, utreda något är det klädsamt att åtminstone låtsas som att man inte på förhand har alla svar om vem som gjort fel. Och har man en räcka ifrågasatta beslut och ageranden bakom sig, som moderaterna i Stockholms läns landsting, vore det anständigt att idka tydlig självkritik.

I den intensiva mediebevakningen av turerna kring Nya Karo­linska blåser nu tvär­säker­hetens vindar så hårt att det är svårt att stå upprätt. Jag beundrar dem som bland tusentals tillgängliga dokument, argument och vittnesmål är förmögna att leverera kategoriska uttalanden om vad som gått fel i varje skede.

De mest uppenbara bitarna har vi: Upphandlingsformen var illa vald och bidrog till kraftigt ökade kostnader. Det tog alldeles för lång tid innan personer med sjukvårdskompetens fick inflytande över bygget. Att flytta ett sjukhus och samtidigt omorganisera är dumdristigt. Att inte hålla koll på anlitade konsulter och underlag till deras fakturor är helt orimligt.

Men de som nu vill utnämna hela vården vid Karolinska till ett haveri gör sig själva, patienterna och väljarna en otjänst. Sjukvård får inte vara bara bränsle för en politisk brasa. Det är en livsviktig samhällsbärare och för­tjänar seriös diskussion och respekt för personalens situation på sjuk­huset. Det är extraordinära förhållanden att jobba under och ändå leverera. Och det görs varje dag.

Toppen
Att chefbarnmorskan Maria Hedström på BB Södertälje uppmärksammas som en av tre finalister till Årets ledarskapsinsats 2018, en utmärkelse som Försvarsmakten och tidningen Chef delar ut. Goda ledare lyfter sjukvården.

Botten
Att en studie granskat i vilken mån forskare bakom publicerade studier i BMJ och Plos Medicine gjorde sina data delbar med andra forskare för återanalys. Och i bara knappt hälften av fallen gick datan att få ut. Bedrövligt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev