Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Skälet till att det funnits tid över är alltför uppenbart

De patienter som borde ha fyllt tiden får inte den sjukvård som de hade behövt, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 18 november 2020, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm är Dagens Medicins chefredaktör.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Det blev bara en kort paus för att hämta andan. Nu handlar det allra mesta åter om covid-19 och liksom i våras har vägen dit gått alldeles för snabbt.

Samtidigt som det skruvas på åtgärder och kapaciteten för provtagning slår i taket, rustar sjukhus för att klara en ny ökad belastning. I Region Skåne, som kom undan ganska lindrigt i våras, har antalet inneliggande covidpatienter per dygn snabbt passerat vårens toppnoteringar. 

Maria Josephson, verksamhetschef för infektionsvården på Skånes universitetssjukhus, är inte förvånad över utvecklingen.

Med tanke på den svenska strategin att tillåta viss smitta i samhället och vetskapen om att denna typ av virus lättare sprids under vinterhalvåret var vi beredda på att viruset skulle komma tillbaks med besked”, säger hon i en intervju.

I denna utgåva av tidningen vittnar också sju personer från andra delar av sjuk­vården om den stora indirekta påverkan som pandemin har haft för dem och deras patienter. I många fall hade sjukvården precis börjat komma igen när pandemin kom igen med ny kraft.

Många kliniker och avdelningar har lånat ut personal, avstått respiratorer och haft en större sjukfrånvaro än vanligt. Samtidigt har en del plötsligt haft tid över, som kunnat ägnas åt att beta av administrativa uppgifter. Eller, som för fysioterapeuten Aina Blom, till att faktiskt inte jobba en massa övertid, ta ut friskvårdstimmar – och städa förråd.

Men ett förråd behöver inte städas varje vecka och till slut krymper även långa listor med administrativa uppgifter. Och skälet till att det finns lite tid över är alltför uppenbart – de patienter som borde ha fyllt tiden får inte den sjukvård som de hade behövt.

Läkaren Eva Uustal vid Universitetssjukhuset i Linköping berättar om att de nu åter får ringa och avboka patienter, vars gynekologiska operationer tidigare har ställts in. Det är bara ett av många exempel på att den uppskjutna vård som just var på väg att sätta fart igen åter bromsas. Många i sjukvården kommer att kämpa hårt för att bibehålla så mycket som möjligt denna gång, för att inte ännu fler patienter ska drabbas.

Hur har din egen vardag i sjuk­vården förändrats av covid-19? Och vilka frågor tycker du bör stå högst på agendan när pandemin mojnar?

Hör av dig till mig och berätta!

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev