torsdag26 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Sorgligt men bra med skottsäkra västar i ambulanserna”

Ambulanspersonal ska ägna sig åt sjukvård – inte trafikdirigering. Men att ge dem möjligheten till det kan innebära skillnaden på liv eller död, skriver chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 30 november 2022, 12:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Trygghet är en grundläggande förutsättning för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt, skriver Lisa Blohm i en ledare.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

”Vi lägger om vårt arbete så att personalen får komma hem till sina familjer”. Citatet kommer från vår reporter Jonas Desais intervju med Niklas Rosengren, som är avdelningschef inom ambulanssjukvården i Region Uppsala. 

Där finns vad som från fackligt håll i Ambulansförbundet lyfts fram som ett föredöme när det gäller att förhindra att personal kommer till skada vid utryckningar. Det handlar då både om riskerna att utsättas för medvetet våld, risken att hamna emellan och den risk som förbisusande trafik i hög hastighet utgör.

Det går aldrig att bygga bort alla risker och en del arbeten kommer att förbli mer riskfyllda än andra. Bara att i högsta möjliga hastighet ta sig fram med en ambulans är naturligtvis inte ofarligt. Men arbetet med att så långt det går minska risker är nödvändigt. Trygghet är en grundläggande förutsättning för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt.

Därför är det sorgligt men bra att man i Region Uppsala har stick- och skottsäkra skyddsvästar i ambulanserna.

Det är också bra att deras ambulanser har utrustats med varningsskyltar och material för att spärra av vägar. Och det är bra att det har tagits fram lokala riktlinjer, så att det är tydligt att det är verksamheten och inte den enskilda ambulanssjuksköterskan eller ambulanssjukvårdaren som bär det formella ansvaret om de stoppar trafik i strid med dagens lagar och regler. 

Det är hursomhelst knappast önskvärt att ambulans hejdar trafik i någon större omfattning – tvärtom skulle det vara ganska problematiskt. Kanske skulle det rentav i vissa situationer kunna leda till att polisens resurser prioriteras annorlunda. Och självklart är det sjukvård som ambulanspersonal ska ägna sig åt på plats – inte trafikdirigering.

Men att möjligheten undantagsvis finns kan vara en skillnad på liv och död för både skadade och sjukvårdspersonal. Därför borde lagstiftning vid behov ses över och fler regioner följa Uppsalas exempel och ge ambulanspersonal rätt utrustning och utbildning för ökad säkerhet.

Samtidigt borde vi alla ta vårt självklara ansvar för en säkrare arbetsmiljö för ambulanspersonal. Avsiktligt våld mot blåljuspersonal står en väldigt liten skara för. Betydligt fler av oss borde bidra genom att varsamt glida förbi vid en olycksplats – och vid vägarbeten. Så att alla får komma hem till sina familjer.

Toppen

Apkoppor på väg mot nytt namn

Att byta ut etablerade sjukdomsnamn riskerar att förvirra. Men apkoppor är en såpass ny företeelse för allmänheten att det bör fungera. Att WHO nu rekommenderar mpox i stället för det möjligen stigmatiserande monkeypox är därför ett bra beslut.

Botten

Självklart ska inte Stockholm stads läkarstrateg Johan Herlin Ejerhed lastas för att han går till ett nytt jobb hos Capio. Men det är trist att satsningen på en projektanställd läkarstrateg därmed blir 14 månader och inte 18. En rejäl utvärdering av satsningen vore ändå välkommet.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev