Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Spårbyten kan vara värdefulla – men ska ske av rätt orsaker

Det ultimata vore att alla karriärbyten handlade om en längtan till och inte ifrån, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 8 september 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Primärvård

”Jag är glad och lär mig något nytt varje dag”. Orden är läkaren Jakob to Babens. Han är född i Tyskland, men bor sedan länge i Sverige. Efter att ha arbetat som onkolog på Länssjuk­huset Ryhov i Jönköping gör han nu sin ST i allmänmedicin. Hans entusiasm är inte att ta miste på i vår frilansare Vivianne Sprengels intervju med honom.

Jakob to Baben är på väg att göra det som 386 andra läkare i blandade specialiteter gjort sedan 2006, lägga till allmänmedicin till sin tidigare specialitet. Drygt var tredje är internmedicinare i botten, men spårbytarna har en brokig blandning av tidigare specialiteter, visar den statistik som Dagens Medicin har grottat ned sig i.

Motivet att lägga till allmänmedicin som specialitet varierar förstås. Thomas Lavergren, medicinskt sakkunnig på Socialstyrelsen, ser dock ett mindre positivt skäl till spårbyten – att en del sjukhusläkare med många år på nacken vill bort från arbete helger och sena kvällar och då sneglar mot arbetstider i primärvården. Det är sorgligt om det skulle vara den absolut viktigaste orsaken till svängen i karriären.

Det ultimata vore att alla karriärbyten handlade om en längtan till och inte ifrån. Men för en del har specialitets­bytet kanske varit det som fått dem att vilja och orka arbeta vidare som läkare.

Oavsett skäl bidrar spår­bytare med mycket kunskap och erfarenhet från arbetet i sina tidigare specialiteter – utöver att vara ett efterlängtat tillskott till en allmänläkarkår som ropar efter fler kollegor att dela ett växande uppdrag med.

Hur många av de 386 spår­bytarna som i dag arbetar i primärvården har vi inget svar på. Kanske har en del trots allt återvänt till sjukhus – och kan där ge nya perspektiv utifrån sin allmänmedicinar­tid.

Drömmar hinner ändras under ett långt yrkesliv. Det finns mycket för vårdens arbetsgivare att vinna på att ge bra möjligheter att göra nya vägval, men ändå stanna kvar inom sjukvården. Och att se karriärbyten för att få bättre arbetsförhållanden som en varningssignal att ta på stort allvar.

För Jakob to Baben i Jönköping handlade spårbytet delvis om att han kände att arbetet inom onkologin blev allt tyngre. Men också om att hans bild av allmänmedicin ändrats radikalt efter mötet med svensk primärvård. Allt tyder på att han hittat precis rätt.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev