lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Språket är ett hinder – men rätten att lära sig svenska finns i lagen

Publicerad: 15 september 2015, 15:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Var och en som är bosatt i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska.

Det står i lagen. Svenska språklagen. Visste ni att den fanns? Jag blev nyligen påmind om det när en special­pedagog från Kungälv, Kenth Hedevåg, med enkla, korta ord och skickligt utplacerade pauser höll publiken vid ett seminarium om adhd i sin hand. Han påminde oss alla om att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Det står också i lagen. Den är från 2009.

Jag har läst tillräckligt mycket landstingsprosa för att kunna säga att lagen inte alltid följs. Och de flesta av oss faller ibland ner i samma språkmässiga diken. Använder lite för långa, snofsiga ord för att låta smarta. Lite fackbegrepp som känns bekväma men som vid närmare eftertanke kanske tolkas olika av olika personer. Eller som gör att den vi pratar med helt slutar lyssna. Skjuter in lite bisatser här och där för att försöka förtydliga, medan varje kommatecken tar oss längre bort från det precisa.

Under den pågående flyktingkrisen i Europa har Hans Rosling, professor i internationell hälsa, blivit ny folkhjälte. Med skarp blick och utan krusiduller har han givit sin bild av flyktingars väg mot trygghet och varför den ser ut som den gör. Han får genomslag på grund av sin förmåga att uttrycka sig enkelt.

Skickliga läkare och sjuksköterskor använder denna förmåga i samtal med patienter varje dag. Samtidigt väntar många med vårdutbildning från länder utanför Europa på att få komma in på den svenska arbetsmarknaden. Väntan på att få tillstånd att utöva sitt yrke kan ta många år, och det är ofta svårt att försörja sig under tiden. Språket är ett hinder. För vem kan lära sig ett språk utan ett vettigt sammanhang att öva i?

Det finns goda exempel, som upparbetade snabbspår för nyanlända i Kalmar, men på många håll tar man inte ens reda på om personer som kommer till vårt land har en vård­utbild­ning med sig i bagaget. Det är ett slöseri.

För som det står i lagen: Var och en som är bosatt i Sverige ska ges möjlighet att lära sig, utveckla och använda svenska.

Dagens Medicin ger nu bort 100 årsprenumerationer till utländsk vårdpersonal som i väntan på jobb vill öva sin svenska. Vill du hjälpa oss att hitta personer som kan ha nytta av en prenumeration, mejla namn och adress till christina.kennedy@dagensmedicin.se.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev