söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Större dramatik än vanligt när vi listar vårdens 100 mäktigaste

Publicerad: 23 juni 2021, 04:22

Lisa Blohm är Dagens Medicins chefredaktör Foto: Gabriel Liljevall

En akut regeringskris mitt under korrekturläsningen av Maktlistan har vi aldrig hanterat tidigare. Stressnivån hos vår politikreporter Linda Berglund har ökat till en nivå långt över den vanliga, skriver chefredaktör Lisa Blohm.

Ämnen i artikeln:

Maktlistan

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se


Makt är färskvara. Det har inte minst den senaste veckans dramatik i svensk inrikes­politik visat. Stressnivån hos vår politikreporter Linda Berglund har ökat till en nivå långt över den vanliga. 

Vid arbetet med Dagens Medicins maktlista får vi alltid ha i åtanke att en sjukhusdirektör kan få sparken, en topptjänst kan tillsättas och en relativ doldis tilldelas uppdraget att leda en riktigt tung utredning, alldeles i slutskedet av arbetet med listan.

Men en akut regeringskris mitt under korrekturläsningen har vi aldrig hanterat tidigare. Linda Berglund såg framför sig hur vecka efter vecka med ett 40-tal långa bakgrundssamtal med makthavare riskerade att kastas bort. Särskilt som vi med maktlistan blickar framåt snarare än bakåt. Ingen lever kvar på listan på gamla meriter. Det är den aktuella positionen som är viktig, kombinerat med informell makt – där nätverk, personliga egenskaper och visad passion för sjukvårdens frågor är faktorer som spelar in.

Att vara den som andra lyssnar på, den som själv lyssnar och som lyckas att påverka och driva sin linje utan att klampa på andras tår väcker respekt bland andra makthavare. Och bidrar till en liten puff uppåt på listan.

Det är en viktig förklaring till att sjukvårdspolitikens grand old lady, Barbro Westerholm (L), i år åter kliver upp på 50 i topp.

Vi har gjort maktlistan varje år sedan 1996. I fjol krymptes listan över de sedvanliga 100 mäktigaste till 20 namn. Förklaringen stavades naturligtvis covid-19. Snart sagt ingen klarade förra våren av att prata om annat än pandemin. Riktigt där är vi tack och lov inte längre.

Två av dem som vi år räknar som nykomlingar fanns med även på fjolårets nedbantade lista. Sedan 2019 års lista, som är den vi jämför årets med, har det däremot skett en hel del förändringar. Vart tredje namn är utbytt.

Många, många har i år vittnat om hur socialminister Lena Hallengrens (S) ställning har stärkts. Om det är en maktposition som hon inom en mycket nära framtid får lämna ifrån sig, återstår att se. Men tills dess är hon fortfarande den självklara ettan.

Att synen på makt varierar visar våra intervjuer med några av vårdens hundra mäktigaste. Få insikt i vilka hundra som just nu har mest makt i Sjukvårdssverige och läs intervjuerna med några av dem – Emma Spak, Maja Fjaestad, Erik Slottner, Alf Jönsson och Ole Petter Ottersen.

Trevlig sommar – följ oss här på webben fram till i augusti!

Mer om maktlistan

Plats 1–10 

Plats 11–50
Plats 51–100
2021 års bubblare
Här är alla nya namn på listan ...
... och de 32 som lämnar den 

Analys: Pandemin har satt ljuset på strukturfrågorna 

 

TOPPEN: Kunskapstörst efter hjärtstopp

Den danske fotbollsspelaren Christian Eriksens hjärtstopp under EM var en otäck händelse. Men något positivt har den medfört. Många väcker frågor om var hjärtstartare finns och viljan att damma av gammal HLR-kunskap verkar öka. Det kan en dag rädda andras liv.

BOTTEN: Cyniskt hanterade covidprover

Ett vårdföretag misstänks för att ha tagit covid-19-tester och utfärdat reseintyg – utan att göra de planerade analyserna. Enligt kvällstidningarna kan åtskilliga 10 000 personer ha drabbats. Stämmer misstankarna är det en cynisk lek med människors liv.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev