Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Styrningen av digitala besök måste hinna i kapp utvecklingen”

Går det att lyfta tillgängligheten och samtidigt frigöra värdefull tid till fysiska läkarbesök för dem som verkligen behöver utan att skapa överkonsumtion, undrar Dagens Medicins chefsredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 23 februari 2022, 04:50

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefsredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagPrimärvård

”Det är ju ganska billigt och går snabbt. Det är nog lika bra för säkerhets skull – och så slipper jag att ringa vårdcentralen i morgon bitti och kanske stjäla en tid från någon som behöver den bättre.”

Jag gissar att det är lite så som tankarna går hos många som kopplar upp sig på en nätläkartjänst en söndagskväll. Och som kanske ofta aldrig hade ringt det där samtalet till vårdcentralen dagen efter. För att det då var uppenbart att det inte längre behövdes. Eller inte var tillräckligt viktigt.

Nog har de digitala vårdgivarna bidragit till ökad tillgänglighet, till i alla fall viss vård. Men att de därmed samtidigt skulle avlasta den fysiska primärvården saknas det tydliga belägg för. Det konstaterar Myndigheten för vård- och omsorgsanalys generaldirektör Jean-Luc af Geijerstam i samband med den rapport från myndigheten som presenterades i veckan.

I stället bekräftar rapporten Besök via nätet bilden av att nätläkarnas tjänster bidrar till en ökad konsumtion av vård och att utnyttjandet av tjänsterna är skevt fördelat i befolkningen. Högutbildade och höginkomsttagare, yngre vuxna, barn och storstadsbor sticker ut med högre användning. Med undantag av astma är kroniska sjukdomar mindre vanliga problem vid nätläkarbesök.

Går det att lyfta tillgängligheten och samtidigt frigöra värdefull tid till fysiska besök för dem som verkligen behöver klämmas på genom digitala vårdbesök utan att skapa överkonsumtion? Och utan att det leder till bortslösade skattekronor?

Det görs knappast enkelt. Jag vill ändå tro att det går, men det behövs översyn av ersättningar och mer kunskap. Som Jean-Luc af Geijerstam säger i en intervju apropå rapporten: kunskapen om effekt, kvalitet och innehåll i vårdbesöken är för dålig.

Om digitala vårdgivare vill slippa för mycket regleringar, gör de klokt i att medverka till en konstruktiv diskussion om balans mellan tillgänglighet och överutbud. Det är orimligt att kräva att företag inte tjänar pengar på sin affärsidé. Däremot är det rimligt att begära att de inte trycker gasen ända ned i botten bara för att det går.

 Men det kommer alldeles säkert att också behövas tydligare styrning och fler politiska beslut. Utvecklingen av nätläkartjänster har gått oerhört snabbt. Styrning och utvärdering måste komma ikapp.

Toppen

Nedgång av skador vid covid-19

Helst skulle siffrorna över bland annat trycksår naturligtvis vara betydligt lägre. Men det är ändå positivt att andelen covidpatienter som drabbats av skador under sjukhusvården var avsevärt lägre hösten 2020 än våren samma år, enligt en rapport från SKR.

Botten

Minskad vaccinationsvilja

En ovälkommen biverkning av slopade covidrestriktioner tycks vara att incitamentet att vaccinera sig minskar. Den bilden gav Sveriges Radio i helgen. I många regioner verkar intresset för sprutorna ha mattats. Förhoppningsvis är det bara en tillfällig nedgång.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagPrimärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev