Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Svällande departement ställer höga krav på socialministern”

Att sjukvården får sin helt dedikerade minister är bra, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm – men hon hade önskat att den som ska ha tyngsta ansvaret för regeringens sjukvårdspolitik också var departementschef.

Publicerad: 26 oktober 2022, 08:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm är tveksam till uppdelningen mellan social- och sjukvårdsminister – en modell som inte verkar helt självklar ens för ministrarna själva.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

VårdpolitikAcko Ankarberg JohanssonJakob Forssmed Anna Tenje

Det blir fullsatt på Fredsgatan 8 i Stockholm. Det är där som socialdepartementet sitter inhyst och där den nytillträdda regeringen har hela fyra av totalt 23 statsråd. Inget annat departement är så ministertätt.

Varför statsministern låter socialdepartementet svälla är oklart. Det är lätt att tänka tanken att en orsak är att ha tillräckligt många ministerposter att fördela för att göra alla nöjda. Det är i så fall inget särskilt bra skäl.

Men den nya lösningen kan naturligtvis också vara gjord utifrån övertygelsen att det är det som krävs för att på bästa sätt ta tag i de tunga och utmanande frågor som ryms inom socialdepartementets område.

De många som såg kristdemokraten Acko Ankarberg Johansson, redan välkänd i sin tidigare roll som socialutskottets ordförande, som favorit att ta över socialministerposten fick fel men ändå rätt. Även om hon får ”nöja” sig med att titulera sig sjukvårdsminister och departementets chef, tillika socialminister, heter Jakob Forssmed (KD), lär det vara just sjukvårdsfrågorna som hon helst velat ha.

Läs också: Här är de nya ministrarna med ansvar över vården 

Det är bra att den nya posten som sjukvårdsminister går till en politiker som redan är väl insatt i frågorna, har många kontakter på området och som har beskrivits som en lyssnare. Hennes startsträcka lär bli kort och förhoppningsvis ger det skjuts åt den fråga som alla med inflytande över vården måste ta på allvar – kompetensförsörjningen.

Uppdelningen mellan social- och sjukvårdsminister är dock lite oklar, det gäller i synnerhet för psykiatrin, som att döma av de första intervjusvaren inte var helt självklar ens för ministrarna själva och ska delas av dem två – en lösning som spontant låter knepig.

Att sjukvården får sin helt dedikerade minister är bra, men jag hade önskat att den som ska ha tyngsta ansvaret för regeringens sjukvårdspolitik också var departementschef. Det är så oerhört viktigt med en helhetssyn på hälso- och sjukvård, och då ingår också delar av äldreomsorgen, som Anna Tenje (M) får på sitt bord. Ett tydligt ansvar för äldrefrågor är visserligen också bra – det är inte de fyra ministrarna var och en för sig som är frågetecknet. Det är hur arbetet ska fungera effektivt, utan friktion, dubbelarbete och tappade bollar. Därtill finns, som vanligt, viktiga frågor för vården på andra departement.

Jag är tveksam till modellen – men hoppas att nya socialministern skapar en nödvändig helhet av sitt stora departement.

Läs också: Sjukvårdsministern kallas till riksdagen om tolkarna 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev