måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: ”Svensk sjukvård behöver jämföras mer – på många sätt”

Vid sidan av skillnader mellan kön, ålder och socioekonomi vore det mycket angeläget att bättre kunna jämföra vården av patienter med olika sjukdomar, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Publicerad: 23 mars 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Rysslands invasion av UkrainaLäkarförbundet

De fruktansvärda rapporterna från krigets Ukraina fortsätter att dominera nyhetssändningarna. Att sjukhus och andra vårdinrättningar utsätts för bombningar är fullständigt oacceptabelt – liksom hela det ryska angreppet. Vid en intressant paneldebatt hos Läkarförbundet i veckan lyfte sjukvårdspolitiker i förbifarten frågan om diskussioner om ojämlikhet i vården fokuserar för mycket på geografiska skillnader. Inte minst för oss i medierna är det enkelt att plocka ut lite siffror och peka på snabbast, sämst eller bäst, konstaterades det.

I stället efterlystes mer diskussion även om skillnader mellan exempelvis kön och olika åldersgrupper.

Jag är övertygad om att det behövs ännu mer jämförelser av skillnader mellan och inom regioner och att bra gjorda jämförelser driver på utveckling av kvalitet. Finns det högst rimliga orsaker till att det ser olika ut, sådant vi helt enkelt får acceptera – eller finns det saker som vi kan och borde göra lite annorlunda? Varför ser andra ut att lyckas lite bättre och hur kan vi lära av dem?

Ett exempel på regionala skillnader lyfter vår vetenskapsreporter Maria Gustavsson i veckans cancerspecial. Det handlar om vaginalstavar som kvinnor med strålskador i underlivet behöver använda för att undvika sammanväxningar. I delar av landet kan kvinnor själva få betala en tusenlapp för vaginalstavar som för kvinnor i andra landsdelar är gratis.

Det är ett av många exempel på ojämlikheter som mår bra av att lyftas upp, jämföras och diskuteras. Allt behöver inte se exakt lika ut överallt i landet. Men inte minst skillnader som grundar sig i medvetna prioriteringar bör diskuteras lite extra. Liksom skillnader i kvalitet eller effektivitet som ytligt sätt ter sig svårbegripliga.

Men jag håller med om att skillnader utifrån andra aspekter är minst lika viktiga att belysa och ifrågasätta. Och av precis samma skäl som de geografiska.

Vid sidan av skillnader mellan kön, ålder och socioekonomi vore det mycket angeläget att bättre kunna jämföra vården av patienter med olika sjukdomar. Starka och kompetenta patientföreningar, forskningsanslag och läkemedelsbolagens satsningar bidrar till utvecklingen i vården av vissa diagnoser. Vilka andra sjukdomsgrupper riskerar då att hamna lite i skymundan? Och hur påverkar det vården och livskvaliteten?

De flesta typer av jämförelser av kvalitet och effektivitet är svåra att göra. Men trots sina begränsningar är de betydelsefulla. Vilka jämförelser av svensk sjukvård vill du se? Och hur kan de göras objektivt? Hör av dig och berätta!

Toppen

Den 5–6 april är det åter dags för konferensen Vårdarenan, arrangerad av Dagens Medicin och Dagens Samhälle, och en viktig mötesplats för svensk hälso- och sjukvård. Vi ser fram emot spänstiga debatter, intressanta talare och chans att mötas fysiskt.

Botten

De fruktansvärda rapporterna från krigets Ukraina fortsätter att dominera nyhetssändningarna. Att sjukhus och andra vårdinrättningar utsätts för bombningar är fullständigt oacceptabelt – liksom hela det ryska angreppet.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev