Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

”Synd att regeringen inte lyckades förvalta sin mäktiga vision”

Publicerad: 11 April 2018, 04:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


När min mamma tog tandläkarexamen 1963 var det inget konstigt att alla studenter fick varsitt askfat i present av odontologiska föreningen i Umeå. Jag tror det är i tenn. Datumet är graverat bredvid ett sigill där en orm slingrar sig uppåt längs en stolpe omgiven av en krans av ståtliga lagerblad. 55 år senare har vår syn på rökning förändrats radikalt.

Det svåra är att se det absurda i sin egen samtid. Vilka vanor och beteenden lever vi med nu som våra barnbarn kommer att skaka på huvudet åt?

Utvecklingen av hälsa i ett samhälle sträcker sig långt utanför hälso- och sjukvården, in i varje del av statsapparaten. Från planeringen av trottoarer till skolans folkbildande makt, via klimatet på våra arbetsplatser till skillnader i demokratiskt inflytande och stämningen på sociala medier. Allt bidrar till hur vi mår. Eller kan må. Därför var ett av de uttalade mål som den rödgröna regeringen lyfte fram i sin första regeringsförklaring – den om att utrota de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation – visionärt och mäktigt.

Synd då att regeringen inte hållit i frågan bättre, och inte lyckats lägga fram några konkreta förslag ur Kommissionen för jämlik hälsas betänkande.

Dagens Medicins politikreporter Linda Berglund har nu granskat de löften som den rödgröna regeringen gick till val på sist. Av 14 stycken har bara fem genomförts.

Redan från början var de lösningar som erbjöds inte svar på sjuk­vårdens mest akuta problem. Ansvarsfipplandet mellan stat och landsting fortsätter att sätta käppar i hjulen för utvecklingen, och när idén om att bilda storregioner föll (igen) skruvades hoppet ner ytterligare. Förutsättningarna för att den nuvarande regeringen skulle ta sig an sjukvårdens svåraste bekymmer var dåliga från början. Stora flyktingströmmar och svajigt stöd gjorde att Löfvens regering fick ägna det mesta av tiden vid makten till brandsläckning på andra områden.

Jag har lagom stora förhoppningar på valrörelsen. Det svensk hälso- och sjukvård behöver är breda och långsiktiga överenskommelser över blockgränserna. Uppgörelser som i mer än ord prioriterar modern primärvård, ett hållbart yrkesliv för legitimerad vårdpersonal och ett respektfullt samarbete med de patienter som allt kretsar kring.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev