Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Syre gick åt till förslag som ser ut att inte bli av

Publicerad: 13 december 2016, 12:33

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I årets sista nummer av Dagens Medicin på papper är det på sin plats att sammanfatta. Det har varit ett både händelserikt och händelsfattigt år samtidigt. Mycket av syret har gått åt till förslag som nu ser ut att inte bli av – som frågan om att dela in landet i större regioner. Eller åt ideologiska brottningsmatcher utan möjlighet att på allvar komma åt de utmaningar som svensk sjukvård står inför – som frågan om vinster i välfärden.

I den stora världen utanför har vi sett hård debatt, populism, fakta­resistens och två val – Trump och brexit – som överraskade många och skrämde en del.

Det är förstås besynnerligt att samma verklighet kan ses från så diametralt olika håll. Och att de där uppfattningarna sannolikt har funnits hela tiden, men vid ett visst datum ställts på sin spets och fått folk att använda sin röst för att kräva förändring.

I sjukvårdsdebatten upplevs tidvis samma sorts skilda världsuppfattningar. Samtidigt som vårdpersonal och fackliga företrädare ropar att det inte går att springa fortare, ta emot fler patienter eller jobba hårdare står politiker och inflytelserika debattörer på andra sidan och visar upp siffror över att det aldrig funnits fler läkare och sjuksköterskor i den svenska vården. Båda sidor har, så att säga, rätt.

Många som arbetar på stora sjukhus, och förväntas trolla fram vårdplatser med knäna, skakar på huvudet åt uppgiften att det aldrig funnits fler kvalificerade händer och hjärnor anställda. Med helikopterperspektivet påkopplat står många, lika kloka, personer, och skakar på huvudet åt att vården tycks svälja alla dessa högutbildade proffs utan att det blir avsevärt bättre för patienterna.

För att inte fastna i låsningarna hoppas jag att nästa år kan spinna vidare på hur 2016 inleddes. På Dagens Medicins första omslag satt effektivitetsutredare Göran Stiernstedt och byggde med klossar.

Det är dags nu att på allvar bygga om svensk sjukvård, och den sittande regeringen har genom sjukvårdsminister Gabriel Wikström utlovat ett stort antal reformförslag nästa år. Dem kommer vi på redaktionen att nagelfara, analysera och fråga ut er om. Själv hoppas jag att klossbygget startar med en stabilt byggd, klokt finansierad och väl definierad primärvårdsgrund.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev