Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Tack för mig – fokusera nu på den svåraste konsten av alla

Publicerad: 26 augusti 2020, 05:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det är ovanligt svårt att spå hur hösten i Vårdsverige kommer att se ut. Många är ni som försöker planera i denna högsta grad av osäkerhet, i vetskap om att skillnaden mellan en tom eller fylld schemarad kan vara det som avgör om det bär eller brister. Ogjord vård på vänt, semester som inte tagits ut, en möjlig andra våg av smittade.

Att hälso- och sjukvården har gått igenom en kris där man klarat stora omställningar och (oftast) fått befolkningens förtroende – det är ingen liten sak. Och som många redan har påpekat – covid-19 visade vad hälso- och sjukvården kan åstadkomma när det finns en gemensam syn på vad som är viktigt, och ett svängrum där man kan runda i hörnen. I rätt sorts hörn.

I ett drygt decennium har jag bevakat svensk hälso- och sjukvård, och det här är mitt sista nummer som chefredaktör för Dagens Medicin. Jag har många gånger sagt att hälso- och sjukvården är ämnet som har allt: liv, död, ekonomi, politik, vetenskap, organisation.

Det har varit en ynnest att tillsammans med er läsare bryta alla idéer, utspel och förbättringsförslag mot varandra. Tack, tack, tack för det. För alla mejl där ni tyckt tvärtom och tvingat mig att tänka om eller vässa mina argument. Tack för alla tips, låt dem fortsätta komma till min efterträdare.

Det som återkommande slagit mig är hur viktigt just tydligt överenskomna prioriteringar är för att få något gjort. Att springa på bredden och försöka göra hundra saker samtidigt fungerar inte i någon verksamhet. Och särskilt inte en där patienterna är beroende av att hela vårdkedjor och system håller ihop. Men prioriteringar kan inte avkrävas på bara en nivå. Politik och vårdgolv måste, oavsett huvudman, vara ihopsnackade och ha varandras rygg när det blåser snålt. Och det måste finnas en framåtdrift. Det är helt avgörande att det syns tydliga resultat på de områden som prioriteras. Annars tappar vårdens oumbärliga entusiaster sugen. Det duger inte att om ytterligare tio-tjugo år fortfarande fippla med en nationell läkemedelslista, primärvård som ska göra allt mer med mindre resurser, ständig sjuksköterskebrist, it-system som inte levererar, köer, köer, köer eller hierarkier som gör att viktiga kompetenser undervärderas.

Man behöver inte göra allt bättre. Men de delar som prioriteras måste präglas av den ädlaste konsten av alla: How to get shit done.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev