lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Tack vare mätandet kan vi lära oss av de bästa

Publicerad: 17 januari 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I flera månader nu har Dagens Medicins redaktion haft sjukhusvårdens resultat för ögonen, och många och långa samtal med de experter som runt om i landet bidrar till att fakta samlas in. För sjätte året i rad utser Dagens Medicin, i detta journalistiska mastodont­projekt, Sveriges bästa sjukhus i tre klasser. Underlaget bygger på uppgifter som sjukvården själv rapporterar in om behandlingsresultat, överbeläggningar, vårdhygien, trycksår, väntetider och mycket mer.

Förra årets rankning landade hos läkare och sjuksköterskor som i många fall försökte hålla näsan över vatten­ytan och ordna vårdplatser i en tuff vardag. Ett år senare har tyvärr ganska lite hänt. Fortfarande kämpar sjukhus med att fylla tjänsterna som behövs för att hålla vårdplatserna öppna.

Sedan rankningens premiär 2012 har annars mycket hänt, inte minst med viljan att rapportera. Inom sjukvården förs som bekant en diskussion som vill göra upp med det som kallas new public management. I sin värsta variant ses den som tillitens motsats och anklagas för att hetsa fram överdrivna mätkrav, ofta för att bevisa att man producerat vård eller för att få betalt.

I den diskussionen är tonläget ibland så högt att andra värden med att mäta riskerar komma i skymundan. Men allt fler talar i dag om den sorts mätning av resultat som görs för att lära och utvecklas. Det är till den skolan som Dagens Medicin vill bidra med sjukhusrankningen. För efter att vinnarna utsetts kommer de viktigaste frågorna – hur jobbar de team som lyckas bäst? Vilka strategier använder de för att hela tiden förbättras? Vilka metoder, vilka knep, vilka insikter finns att lära av?

Tack vare arbetet med rankningen får vi också nya uppslag. Där specialister börjar ifrågasätta sina mätmetoder, där nya rön gör gamla behandlingsmått obsoleta eller där skillnaderna över landet är orimliga.

Om några år blir det kanske irrelevant att tala om landets bästa sjukhus, i takt med att omvandlingen mot nära vård flyttar fokus och resurser till primärvården. Eller så börjar vi leta efter den sjukvård som bäst håller ihop vårdkedjorna. Oavsett så kommer Dagens Medicin att fortsätta sträva mot bättre sjukvård, genom att bevaka det som sker, blottlägga det som inte funkar och lyfta fram goda exempel.

Toppen
Att diskussionen om hur digitala vårdbesök ska ersättas har fått ny energi. Utomlänstaxa känns allt mer förlegat – ett system från en annan tid. En ny och genomtänkt strategi behövs för att länka ihop den nära vården.

Botten
Att mässlingen brutit ut i Göteborg, en mycket smittsam sjukdom som kan ge komplikationer och som – viktigast av allt – går att undvika med en enkel, säker vaccination. Att vaccinera sig är en solidaritetshandling mot dem som inte kan.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev