Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Tydliga budskap när mottagare tröttnat är en enorm utmaning

Håll i och håll ut och undvik allt som liknar velande, råder Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm de som formulerar budskap om covid-19 och vaccin.

Publicerad: 24 november 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

”Att nå fram med budskap i en föränderlig situation där mottagarna tröttnat är en enorm utmaning. Men det är ett Sisyfosarbete som tyvärr lär behövas ett tag till”, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm om covid-19, restriktioner och vaccin.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Den stora tröttheten över covid-19 och pandemins följder känns kompakt. Män­niskor är innerligt trötta på restriktioner, statistik över smittade och på grannar som inte vaccinerar sig. Eller som tjatar på sina grannar att de måste vaccinera sig. Och få vill vara utan den återfunna friheten att ses i större sällskap.

Runt om i världen hålls demonstrationer mot restriktioner och vaccinationskrav. Att protesterna på en del håll övergått i våldsamheter och skadade är på intet sätt unikt för coviddemonstrationer. Men att ett virus till och med leder till våldsamheter män­niskor emellan är absurt. Den gemensamma fienden skapar konflikter.

Samtidigt är det uppenbart att pandemin inte är över, inte ens i de länder där vaccinationsviljan har varit stor. Och här börjar nu svårigheten för myndigheter och sjukvård att nå ut med information bli ett påtagligt problem. Det gäller också i Sverige.

Tidigare handlade mycket om att nå alla grupper i samhället. Nu handlar det även om att nå många av alla dem som tidigare hängde med i den extrema nyhetsrapporteringen och slaviskt följde och diskuterade de länge dagliga presskonferenserna. Folk har inte längre alls samma koll. ”Vad gäller?”, ”Jag vet inte”, ”Jag bryr mig inte” är fraser som snurrar runt.  

I många fall beror det inte på brist på information eller på att den är dåligt utformad. Tvärtom har många informationsinsatser om covid-19 varit bra och genomtänkta.

Svaren ska i stället sökas i mättnad på information, en minskad oro för att själv bli svårt sjuk och en känsla av att ”nu är det väl ändå över”. Men därtill handlar det nog också om delvis dubbla budskap, en ständig förändring av dem och vad som av vissa kan upplevas som hattande. Om lättade restriktioner som kanske skärps, om vaccinationsställen som flyttas, om nya råd om vaccin och om ändrade krav på testning.

Jag tror att det bidrar till att män­niskor som haft gott om tid att ta två sprutor bara är halvvaccinerade, att symtom inte automatiskt leder till hemmavaro längre och en osäkerhet om vad man faktiskt förväntas göra.

Att nå fram med budskap i en föränderlig situation där mottagarna tröttnat är en enorm utmaning. Men det är ett Sisyfosarbete som tyvärr lär behövas ett tag till. Och där tydlighet är viktigare än någonsin. Håll i och håll ut och undvik allt som liknar velande får bli rådet till dem som formulerar budskapen. 

Toppen

Lovande trend för läkemedel
Nyheter om läkemedel till äldre har alltför ofta handlat om onödigt långa listor och ibland om mediciner som borde ha satts ut för länge sedan. Därför är det väldigt glädjande att andelen 80-plussare som hämtat ut olämpliga läkemedel minskar kraftigt, enligt färsk statistik.

Botten

Akut läkarbrist i Värmland
Bristen på allmänläkare ställer till det på många håll och läget inom delar av den värmländska primärvården är extra kärvt. Nu har svårig­heten att hitta även hyrläkare lett till att en vårdcentral förvandlas till distriktssköterskemottagning.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

CovidvaccinCovid-19

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev