Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Utan dialog med de berörda faller förändringarna platt till marken

Publicerad: 27 februari 2018, 12:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För ganska precis ett år sedan hörde jag en mycket skicklig talare vid en jättekonferens om digital utveckling i Austin, Texas. Det var den amerikanska senatorn Cory Booker, demokrat från New Jersey, som berörde ett aktuellt och återkommande ämne: Den polariserade debatten och risken att vi bara lyssnar till dem som tycker likadant som oss själva. Det var särskilt ett citat, inte hans eget, som fastnade hos mig.

”If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together.” Precis som alla citat som gör sig på planscher i snirklig skrivstil mot bakgrund av en soluppgång innehåller dessa två meningar både förenkling och djup.

Citatet var det första jag tänkte på vid läsning av den första delrapporten från Stockholms universitets uppdragsforskning om beslutsprocesserna kring Nya Karolinska Solna, som presenterades förra veckan.

I alla projekt med stora ambitioner uppstår en konflikt mellan fart och förankring. För att över huvud taget komma någon vart krävs en engagerad kärna av drivande personer med djup övertygelse och framåtrörelse. Det fanns i fallet NKS och utgjordes, enligt statsvetarna bakom rapporten, av landstingspolitiker från alla partier som såg ett högspecialiserat, forskningsdrivet sjukhus som lösningen på flera bekymmer.

Gamla KS behövde repareras, det skulle bli lika dyrt som att bygga nytt, landstinget drömde om ett mer lättstyrt sjukhus och Karolinska institutet sökte stopp på tappad forskning och spetskompetens.

Att just NKS skulle lösa problemen höll sedan lands­tings­politiker av alla färger fast vid benhårt mellan åren 2000 och 2008, enligt rapporten. Göran Sundström, professor i statsvetenskap, konstaterar i en intervju med Dagens Medicin att man genom att inte släppa in till exempel sjukhus och professioner miste viktiga perspektiv och tappade i legitimitet. ”Genom att låsa sig vid en lösning vinner man fart, men förlorar kunskap och förankring.”

Det är ingen slump att andra gigantiska förändringsprojekt i sjukvården, som utredaren Anna Nergårdhs om god och nära vård, i dag lägger stor vikt vid öppen dialog med berörda grupper. Utan den är risken att alla förslag om förändringar faller platt till marken. Tillsammans kan sjukvården gå långt. Helst skulle det gå fort också.

Toppen
Att tidigare läkarförbundsordförande och psykiatrisamordnare Anders Milton ska genomföra en oberoende granskning av vad som hände när Karolinska universitetssjukhuset hade problem med cancer­operationer och viss annan kirurgi i somras.

Botten
Att Region Örebro län inte lyckats åstadkomma vettig arbets­belastning för läkare i primärvården, och sedan inte lyckats följa upp och systematiskt åtgärda problemen trots två vitesbeslut. Nu har kammar­rätten satt ner foten och ger Arbetsmiljöverket rätt.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News