Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

”Utan satsning på rätt kompetens ekar många vallöften tunt”

Publicerad: 18 maj 2022, 03:26

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm

Foto: Gabriel Liljevall

Får vi se de konkreta, genomtänkta, realistiska och välfinansierade lösningarna i årets valrörelse?, frågar sig Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.


Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Personal, personal, personal ... När Sveriges Radios Ekoredaktion har frågat riksdagspartiernas toppkandidater i regionerna om vårdfrågorna i höstens val är bilden tydlig: 75 procent av de sammanlagt 176 politikerna har kryssat i personalförsörjning, personalens arbetsmiljö eller båda alternativen som de mest prioriterade vårdfrågorna. Politikerna fick i enkäten välja två av sex olika alternativ, eller skriva ett eget.

Vilka alla de övriga frågorna är är i skrivande stund inte känt, men vårdplatserna var i alla fall en fråga som färre kryssade i när de ombads att prioritera.

Att minst ett av sex kryss går till någon av två personalfrågor är i sig inte så förvånande – kanske borde andelen vara ännu högre än 75 procent. Få svenskar, och i synnerhet inte regionpolitikerna, har undgått att bemanningsläget inom sjukvården på många håll är minst sagt besvärlig, bitvis riktigt allvarlig.

Och utan satsning på rätt kompetens och en hållbar personalförsörjning ekar många andra möjliga vallöften ganska tunt.

Det är helt enkelt inte trovärdigt att utlova kortare vårdköer, ökad tillgänglighet, stora satsningar på nära vård och fler disponibla vårdplatser med stora luckor i schemaraderna på sjukhus och med ett stort beroende av hyrläkare i primärvården.

Dessutom är väldigt många regionpolitiker på riktigt rejält bekymrade över personalsituationen. Oavsett hur de vill förändra och utveckla sjukvården kommer de inte långt med sina ambitioner utan en stabil bemanning och rätt kompetens.

Men att säga att personalförsörjning och arbetsmiljö är prioriterade frågor är klena vallöften. Det är inte att utan hur som är utmaningen. Där behöver såväl sjukvårdens personal som alla andra väljare tydliga och realistiska svar av politikerna.

Det är uppenbart att kompetensförsörjningen i vården inte är någon lättlöst fråga. Men en viktig start är att förebygga att fler lämnar sjukvården helt och att ge alla en arbetssituation där deltidsarbete inte ses som lösningen för att orka. Plus att skapa långsiktigheten – en verklig och verkligt viktig utmaning.

Får vi se de konkreta, genomtänkta, realistiska och välfinansierade lösningarna i årets valrörelse?

Toppen

Smidigt flöde för operationer

Privata GB Obesitas Skåne har genom noga utarbetade rutiner, som bland annat innebär att en kirurg kör patienter till postoperation, effektiviserat sitt arbetssätt. Kirurgen Kamran Shah tror att standardiseringen bidrar till ökad patientsäkerhet. 

Botten

De digitala hoten

Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, konstaterade nyligen att antalet it-angrepp mot hälso- och sjukvården ökat. Och den omfattande digitaliseringen ställer naturligtvis höga krav på säkerhet. Det är tråkigt att stora resurser krävs för detta – men nödvändigt.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev