Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Våga att pröva de digitala tankar som gör skillnad för patienten

Publicerad: 5 december 2017, 12:36

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att kommunicera och nå fram i egna led framstår nu som en av sjukvårdens mest angelägna uppgifter. Medan vissa skriker om digitaliseringens kraft som lösning på så gott som alla problem, skriker andra lika högt om motsatsen. Ingen vet vem som har rätt eftersom det mesta bygger på drömmar och visioner, vilket i och för sig är en viktig del av ett framtidsbygge. Man måste tro att det blir bättre.

Men vill man vinna sin personals respekt och förtroende skulle ledningar och politiker göra gott i att försöka avgränsa försök och piloter i tydliga projekt som går att följa upp och utvärdera. Och sen, kanske ännu viktigare, informera om dessa slut­satser ut till varenda vårdcentral, varenda läkare och sjuksköterska som kan bli berörd, i princip ut till hela befolkningen. Och sen, om resultaten stödjer satsningen, gå vidare och skala upp.

Nyligen hade jag förmånen att höra Stockholms stads it-direktör Ann Hellenius tala om digitalisering. Jag uppskattar mycket hennes no-nonsense inställning till hela fältet. ”Allt som kan digitaliseras, kommer att digitaliseras”. Den här utvecklingen kommer, det gäller att försöka förstå och sätta sig in, men det finns också en massa tvärsäkra gurus och uttalanden som man gör klokt i att ta med en nypa salt. Så ungefär kan man sammanfatta hennes nyktra budskap.

Nyckeln ligger i att våga pröva tanken, den som gör något för dina patienter. I veckan får ett sådant förbättringsarbete utmärkelsen Guldpillret, för säkrare vård för barn med akut ­lymfatisk leukemi.

Barn med diagnosen ALL får efter det akuta behandlingsskedet ta tabletter under ett och ett halvt år. Behandlingen behöver ofta justeras, vilket baseras på blodprover som barnet tar varje vecka. Justeringarna kräver i sig mycket telefonkontakter mellan vården och föräldrarna och den muntliga kommunikationen medför stor risk för att viktig information om blodvärden och ordination upp­fattas fel.

Med ett nytt arbetssätt har personalen vid onkologmottagningen för barn på Karolinska universitetssjukhuset hittat ett sätt att matcha provtagning och laboratoriesvar med digital teknik. Förändringen minskar risken för fel och sparar tid för både vården och anhöriga.

Det är utveckling man kan lära av.

Toppen
Att läkarnas eget #metoo-upprop samlat så många kvinnors underskrifter (10 400) och att manliga läkare i den efterföljande diskussionen klivit fram med en vilja att bryta gammalt och kränkande beteende. Vädring hjälper.

Botten
Att bland de vittnesmål som nu hörs från läkarnas #metoo finns de som innehåller så utstuderat och hierarkiskt hat mot kvinnor att man blir stum. Ofta tycks kända övertramp fått fortgå eller så har de tystats ner – och dessutom utsatt inblandade patienter för stora risker.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev