Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

fredag07.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Ledare

Valet - äntligen börjar det närma sig!

Publicerad: 14 augusti 2014, 15:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Dagens Medicins valbevakning går nu in i ett intensivt skede. Under hela året har vi blickat framåt mot valdagen och markerat med en speciell röd valknapp de kartläggningar och granskningar som haft specifik relevans för att klargöra skiljelinjerna mellan partierna.

Redan i årets första nummer började vi genom ett reportage från vårt grannland i väst, apropå den blossande diskussionen om sjukvårdens organisation – ska den vara statlig eller inte? I Norge har vårdpersonal delvis gjort resan mot förstatligande, och intervjuade vittnade om större professionalisering, bättre jämförelser men också en känsla hos fackliga representanter av att läkare kommit längre ifrån makten.

Under våren och sommaren har Dagens Medicin sedan fortsatt att granska partiernas sjukvårdspolitik. I mars beskrev vi hur elva renodlade vårdpartier, flera med utgångspunkt i vårdpersonalens frustration, slåss om makten i höstens val. Det är, som tidigare nämnt, mycket glädjande att så många läkare, sjuksköterskor och sjukgymnaster, vill ta ansvar för vårdens styrning. Dock är det viktigt att presenterade lösningar inte stannar vid de enkla och populistiska. ”Bort med byråkratin! Sänk arvoden för politiker!” Så lät det från ett nystartat parti i Sörmland i våras. Men vad vården behöver är effektiv administration och engagerade politiker.

Dagens Medicin har i valbevakningen också granskat vad Sverige­demokraterna – det parti som för första gången tog stor plats i landstingen vid förra valet – gjort med sin makt. Svaret är: Väldigt lite. I höst kandiderar fyra läkare, tolv sjuksköterskor, en sjukgymnast och 31 undersköterskor för partiet ute i landstingen. Det är svårt att se hur Sverigedemokraternas uppmålade problembild, där invandring och islamisering ligger som ett raster över hart när varenda fråga, rimmar med det vårdande uppdraget.

I en undersökning av vårdpersonal som kandiderar till landstingsfullmäktige visade vi i förra numret av tidningen att det är Kristdemokraterna som lockat flest.

Nu lägger vi i en ny och ännu högre växel med vår bevakning. Vilka besked vill du ha från sjukvårdspolitiker inför valet? Vilka granskningar vill du se i Dagens Medicin? Tipsa oss på redaktionen@dagensmedicin.se

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev