fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Välkommet att politiker utmanar dagens modell för ersättning

Det måste finnas en gräns för hur många skattekronor som ska läggas för att kunna få ett vårdbesök för en bagatell, skriver Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm. (1 kommentar)

Publicerad: 10 mars 2021, 05:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm är chefredaktör för Dagens Medicin. Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

NätläkarbolagVästra GötalandsregionenRegion ÖstergötlandDigital vård

Ledande regionpolitiker har tröttnat på stigande notor till digitala vårdgivare för så kallade utomläns­besök. Tidigare i år aviserade Västra Götalands­regionens veteran Jonas Andersson (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen, att den blågröna minoriteten ville sluta betala för vårdbesök till nätläkarbolag utan fysisk hemvist i regionen. Jurister ska undersöka vilka möjligheter som finns att göra detta, utifrån dagens regelverk och överenskommelser.

Det har gett luft till liknande diskussioner på annat håll. Så sent som i förra veckan beslutade region­styrelsen i Östergötland att utreda olika vägar att ”möta de kraftigt ökande kostnaderna avseende digital utomlänsvård”.

Stigande notor för regionerna för nätläkarbesök är i sig inget nytt. Men det är kanske ingen slump att ifrågasättandet tar ny fart just nu.

Under fjolårets pandemimånader sköt de digitala besöken i höjden. Bakom dessa siffror finns sannolikt en hel del vård­sökande som i vanliga fall hade besökt sin vårdcentral, men nu haft svårare än vanligt att komma dit – eller har avstått av smittskyddsskäl.

Det var antagligen i många fall en bra lösning, men de summor som regionerna får betala nätläkarna puttades ännu en nivå uppåt. Dessutom visar vår granskning på att bolagen fakturerar för besök som inte ska faktureras.

Ökande kostnader som är svåra att kontrollera bör vara skrämmande för vilken region­politiker som helst. Och patienter som i fjol kopplade upp sig hos en nätläkare och blev nöjda har kanske skaffat sig en ny vana.

Samtidigt har regionernas egna, ganska ofta tröga, utveckling av digitala tjänster fått sig en rejäl skjuts under pandemin. Steget för regionerna att på egen hand erbjuda väl fungerande vårdbesök på nätet känns antagligen närmare. I Östergötland pratar nu politikerna om att invånarna ska kunna få kontakt med primärvården dygnet runt. Hur det ska lösas är en annan fråga. Och kanske är ständigt öppet mer ett sätt att konkurrera med nätläkarbolag än en nödvändighet?

Tillgänglighet är viktigt. Men det måste finnas en gräns för hur många skattekronor som ska läggas för att patienter när som helst ska kunna få ett vårdbesök för en bagatell. Och den prioriteringen måste regionerna själva kunna göra. Det är välkommet att regionpolitiker utmanar dagens modell för ersättning till nätläkarbolag.

Relaterade artiklar

Fel diagnoskod ger regionerna miljonnota 

Norrbotten har bromsat ökade nätläkarkostnader 

Nätläkare kritiserar ersättningsstoppet i VGR 

Så mycket betalar regionerna till nätläkarna

Mer att läsa om nätläkarbolag 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-03-11

Många vårdpolitiker, såsom Daniel Forslund SLL, numera också SKR, mässade på Almedalen 2016 om hur de då nyfödda nätläkarna var lösningen på öppenvårdens problem.

Nu har eftertankens kranka blekhet gripit de flesta ansvariga vårdpolitiker som nu insett vad alla som arbetar med patienter begrep redan 2016: att detta skulle bli en enorm kassako för en del aktörer som skulle dränera resurser som annars kunde gått till öppenvårdens behov.

Att släppa nätläkeriet ur flaskan på detta sätt var ett tragiskt felgrepp. Naivt och okunnigt eller populistiskt kortsiktigt? Dessutom är det nu politiskt mycket svårt att backa och trycka ner anden i flaskan igen!

Hans Wingstrand

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev