Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Lisa Blohm: Välkommet initiativ till lagändring för att värna patientsäkerheten

En ändrad lagstiftning behöver vara effektiv i de lägen då den verkligen behövs, men inte kunna missbrukas, skriver Dagens Medicins chefredaktör.

Publicerad: 19 maj 2021, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dagens Medicins chefredaktör Lisa Blohm.

Foto: Gabriel Liljevall


Ämnen i artikeln:

Ivo

I slutet av mars presenterade vi en granskning av hur lång tid det tog innan en åtals­anmäld och helt uppenbart olämplig kirurg fick sin läkarlegitimation återkallad. I nuläget tillfälligt, eftersom en tingsrättsdom mot honom överklagats och fortfarande inte har vunnit laga kraft.

Det tog nästan fem år från att åtals­anmälan gjordes tills dess att legitimationen drogs. Och under den tiden hann läkaren allvarligt skada fler patienter.

Jag skrev då på ledarplats om behovet av en nödbroms i de fall då patient­säkerheten på goda grunder kan anses vara allvarligt hotad och långsam hantering i det vanliga rättsväsendet sinkar arbetet.

Nu är ett första steg mot en sådan nödbroms taget. Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson och Sofia Nilsson, partiets ordinarie ledamot i riksdagens socialutskott, reagerade i samband med publiceringen.

Efter att ha grottat ned sig mer i frågan, hoppas de nu få med sig social­utskottet på ett så kallat utskotts­initiativ och ett förslag till lagändring.

Syftet skulle vara att det ska gå snabbare att få till ett tillfälligt återkallande av legitimationen.

Det är välkommet att Centerpartiet nu agerar. Samtidigt är den bild som Anders W Jonsson ger bekymmersam. Fallet som vi tidigare har skrivit om, kändes ändå ganska extremt. Det var också lite den bild som vi då fick från Inspektionen för vård och omsorg – att detta av olika skäl handlade om en synnerligen svår­stoppad person.

Men enligt Anders W Jonsson är en lång väg till återkallande av legitimation ”ett problem som både patienter och Ivo upplever som stort”.

Förekomsten av olämplig sjukvårdspersonal ska självklart inte överdrivas. Som alla vet handlar det om en liten gnutta personer vars lämplighet kan ifrågasättas, precis som i andra yrken. Men eftersom konsekvenserna för såväl patienter som kollegor i enskilda fall kan bli så allvarliga, är det mycket välkommet att frågan nu lyfts i socialutskottet.

Det finns svåra frågor att navigera i kring det här – en ändrad lagstiftning behöver fungera just som en nödbroms ska. Den ska vara effektiv i de lägen då den verkligen behövs, men inte kunna missbrukas. Det ska bli spännande att se hur socialutskottets ledamöter resonerar.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lisa Blohm

Chefredaktör och ansvarig utgivare

lisa.blohm@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

Ivo

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev