Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Valrörelsen borde handla om vad sjukvården inte ska göra

Publicerad: 21 augusti 2018, 12:11

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Valrörelsen är den bästa av tider och den sämsta av tider för svensk sjuk­vård. Den bästa för att hälso- och sjukvården är en bärande del av samhälls­bygget som i demokratisk anda måste debatteras och diskuteras. Vården finansieras med skatter, ska ges efter behov till befolkningen och kräver ständiga och etiskt utmanande prioriteringar. Det finns med andra ord få områden lika värdiga att utgöra grunden för allmänna val.

Men.

Eftersom en del av problemen med den svenska hälso- och sjukvården handlar om att ingen och alla nivåer i samhällsapparaten samtidigt sitter i förarsätet är tyvärr valrörelsen också den sämsta av tider för sjukvårds­debatt.

Det mesta som får uppmärksamhet är på statlig nivå. Det vill säga den nivå som inte har huvudansvaret för sjukvården. Visst – det ska stiftas lagar och myndigheter ska utöva tillsyn på den nationella nivån men det är landstingen som organiserar hälso- och sjukvården. Och landstingens ansvar och ambitioner får allt för litet utrymme i offentligheten.

Med det inte sagt att sjukvården inte debatteras. Nej då. Det diskuteras på höjden och bredden, på längden och tvären. Men med vården som fond snarare än som utgångspunkt.

De borgerliga vill visa upp kärnfrågor som val­frihet, medan partier på vänstersidan vill tala om rättvisa och vinstjakt.

Men tänk om inte valfrihet eller vinstjakt utgör grundproblemen för svensk hälso- och sjukvård? Strunt samma! Det låter bra. Åtminstone lite rakare och enklare än att skapa en hållbar arbetsmiljö för vårdpersonalen eller lägga grunderna för jämlik vård.

Jag har generellt stor respekt för landstingspolitiker. Där finns pålästa pragmatiker som vill göra sitt bästa för att se till att sjukvården lever upp till befolkningens förväntningar. Ofta är det svårt och otacksamt. Ibland är förväntningarna inte rimliga. Politiken ska se till att det finns goda förutsättningar för vårdgivarna att göra ett bra jobb. Och samtidigt inte lägga sig i detaljerna.

Men få, varken politiker eller vård­givare, känner sig bekväma i rollen som den som säger nej. Och utan sådana inslag har diskussionen om sjukvårdens framtid svårt att bli ärlig. Finge jag önska mig en val­rörelse, så skulle den handla om vad sjukvården inte ska göra.

Toppen
Att forskare i Lund försöker sätta fingret på vad som utmärker en olämplig kirurg. Utöver teknisk skicklighet finns flera viktiga aspekter att ta hänsyn till, om man vill sålla bort dem som inte passar för yrket. Läs mer på sid 9.

Botten
Att antalet mässlingfall i Europa i år är rekordmånga, enligt världshälsoorganisationen WHO. Den kraftiga ökningen beror på att färre vaccineras. Det är sorgligt att gåtor som är lösta fortsätter att utgöra hälsofaror på grund av okunskap och desinformation.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev