Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vänta inte på att någon annan ska peka med hela handen

Publicerad: 7 mars 2017, 11:40

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Primärvården är den retoriskt mest älskade delen av svensk sjukvård. Politiker av alla färger har i decennier ömmat för basen, navet, första linjen eller vad som för tillfället har varit mest populärt att kalla den. Samtidigt har kraven och förväntningarna på vad primärvården ska kunna åstadkomma varit högt uppskruvade. För högt, i förhållande till de resurser och förutsättningar som givits.

En sak att glädjas åt är att de flesta sjukvårdspolitiker och landstingsledningar nu, tack vare Göran Stiernstedts utredning om effektiv vård, är överens om att resurser behöver flyttas till primärvården från slutenvården. Och att det i sin tur har potential att lindra de flödesstockningar som dagligen rapporteras från många akutsjukhus där multisjuka äldre far illa i korridorer eller på avdelningar utan erforderlig specialkompetens. Att göra rätt från början – närmast patienten – kanske till och med hemma, är inte bara en rimlig idé som alla tjänar på. Den är också human.

Utredningen om effektiv vård överlämnades till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i januari 2016. Den var full av förslag. Ett drygt år senare tillsätts nu Anna Nergårdh, chef­läkare i Stockholms läns landsting och biträdande landstingsdirektör, som ny särskild utredare. Hennes uppdrag är bland annat att fördjupa analyserna av förslagen från Stiernstedts utredning, redovisa vilka konsekvenser som följer om förslagen genomförs samt att ”i dialog med företrädare för samtliga landsting, myndigheter och andra berörda aktörer utarbeta en nationella plan där primärvården är utgångspunkten för en ökad närhet till patienten”.

Kritiska röster från borgerligheten påpekar att man kan utreda och analysera hur länge som helst, till slut måste man bestämma vad man vill och peka ut en färdriktning. Det ligger en del i den kritiken. Å andra sidan, ska man göra en så omfattande förändring som regeringen verkar vilja kan det behövas nationell samordning. Men. Det vi vet från initiativ som påbörjat denna resa, Närvård Skara­borg och Tiohundra för att nämna några, är att det tar mycket lång tid och uthålligt arbete innan man ser resultat. Det tar decennier. Så vänta inte på att någon ska peka med hela handen. Börja i det lilla, i vård­vardagen. Förändring från golvet vinner varje gång.

Noterat i veckan

Toppen
Att Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Linnéuniversitet i Kalmar, är ny bloggare på dagensmedicin.se. Ser fram emot hans inspel, särskilt beträffande multisjuka äldre, en patientgrupp vars behov svensk sjukvård har svårt att tillgodose.

Botten
Att regeringen går vidare med förslaget om ett förbud mot privatisering av hela eller delar av ett universitetssjukhus. I en tid då sjukvården måste hitta nya vägar vill regeringen stänga en väg av principiella skäl, utan att låta landstingen utreda eventuell nytta i enskilda fall.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Tiohundra

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News