Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vården får förbereda sig för tvära kast i landstingen

Publicerad: 6 november 2014, 11:47

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Landstingspolitiken går en stökig framtid till mötes. I veckans nummer av Dagens Medicin kan du läsa om de mångfärgade samarbeten som med tunn tråd syr ihop makten i flera landsting.

I sex landsting kommer politiker styra i minoritet. I Värmland är minoriteten blocköverskridande och innehåller förutom de borgerliga partierna och Miljöpartiet även det lokala Sjukvårdspartiet. Sex partier går alltså ihop men lyckas ändå inte slippa undan den vågmästrande tyngden av Sverigedemokraternas ledamöter. Det blir med andra ord exakt samma uppsättning som de senaste fyra åren med den avgörande skillnaden att koalitionen inte längre har majoritet. Är det lönt, kan man fråga sig. Att gå ihop så många och späda ut de egna politiska idéerna så långt om man ändå löper en överhängande risk att inte kunna få igenom en budget?

Makten lockar uppenbarligen, men det vore klädsamt om fler av dem som nu med krampaktiga nypor sitter kvar i förarsätet i stället sträckte ut handen ännu lite längre och bildade riktiga majoriteter.

I Stockholm lyckades de borgerliga genom diverse krumbuktande tillskansa sig en fördel då man föreslog att landstingsstyrelsen och bland annat hälso- och sjukvårdsnämnden, som normalt haft 19 ledamöter, nu skulle få 20 ledamöter samt att ordförande skulle ha utslagsröst. På så sätt undviker de att få minoritet i dessa sammanhang och underlättar det egna styret. Oppositionen hade, som det brukar heta, synpunkter. Men Sverigedemokraterna bestämde sig för att lägga ner sina röster och då gick förslaget igenom. Helt förbluffande egentligen; att ett parti som lyckas få en vågmästarställning sedan aktivt väljer att medverka till en lösning som tar udden av den egna makten.

I ytterligare fyra landsting kommer styret framöver ske i minoritet. I Sörmland blir det en blocköverskridande lösning och i Kronoberg, Skåne och Dalarna vankas rödgröna. Oavsett färgkombinationerna lär hälso- och sjukvården på många håll gå en osäker och skakig tid till mötes. Vårdpersonal och andra som är beroende av landstingen får förbereda sig på tvära kast. Om inte nyval, så möjligheten att politiker misslyckas med att få igenom en egen budget och sedan väljer att driva landstinget vidare på en budget från ett annat parti.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev