Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vårdens största utmaning är svaret på frågan: Vad ingår?

Publicerad: 28 januari 2020, 11:18

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Hur märks den stora omställningen av svensk hälso- och sjukvård? På vissa ställen inte alls, och på vissa ställen därför att gamla modeller blivit uttjänta. På sina håll för att experimentlustan är stor och på andra för att det är svårt att släppa de gamla inkörda tillvägagångssätten. Är det kris i svensk sjukvård? Jag får frågan hela tiden. Nej, säger jag. Jag kan inte se att hela den svenska hälso- och sjukvården är i kris. Men det finns arbetsplatser där arbetsmiljön är alldeles för dålig. Där det inte gått att hålla näsan ovanför vattenytan på rätt länge. Där patienterna ömmar för personalen, och säger det högt.

Men det finns också vårdenheter där professioner tillsammans med varandra och sina patienter hittar sätt att inte bara klara dagen eller veckan, utan verkligen utvecklar vården. Det kan vara med trygga vårdkedjor, motiverande samtal eller samarbeten över organisatoriska gränser, men på något sätt lyckas de göra livet lite bättre och tryggare för den som lever med egen eller anhörigs sjukdom.

Det kan vara dåligt och bra samtidigt inom ramen för ett jättesystem som svensk hälso- och sjukvård. Denna vecka kan Dagens Medicin berätta om att två av de fem regioner som tar ut olika egenavgifter för fysiska och digitala besök valt att sänka avgiften för digitala besök vid årsskiftet. Det är ett försök att knuffa utvecklingen i en viss riktning. Är det ett bra försök? Är det schysst att styra vård i en viss riktning för personer vars ekonomi känner av skillnaden mellan 300 eller 100 kronor? Vore det bättre att utgå från vilken typ av besvär som passar att få hjälp med digitalt? Eller att göra digital vård mer tillgänglig utan att sätta en specifik prislapp på den? Framtiden får utvisa.

Att förändring mot nära och integrerad vård behövs är det ingen som ifrågasätter längre. Däremot hur förändringen ska ske, i vilken takt, i vilken ände det är bäst att börja och vem som ska få bestämma. I ett demokratiskt system är det enda rimliga att befolkningen får en hel del att säga till om, genom folkvalda politiker. Men baserat på vilket underlag? Vem kan i dagsläget pedagogiskt beskriva vilka förväntningar som är rimliga att ha på vården? Det framstår allt mer som vårdens största utmaning, svaret på frågan: Vad ingår?

Toppen
Att se viljan hos toppsjukhusen i Dagens Medicins rankning av svenska akutsjukhus att dela med sig av lyckade och mindre lyckade försök till nya arbetssätt med patientens bästa för ögonen. Kvalitet lönar sig!

Botten
Att det är vanligt att patientorganisationer får finansiellt stöd från läkemedels- och medicinteknikföretag men att många brister i hur stödet redovisas och ofta saknar interna regler för frågan. Detta enligt en stor sammanställning i tidskriften BMJ.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev