torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vårdkrångelavskaffaren vågar sig på en smärre revolution

Publicerad: 13 januari 2016, 10:52

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Göran Stiernstedts utredning om effektiviteten i sjukvården landar som en frisk och kylig januarifläkt på regeringens bord. Vårdkrångelavskaffaren lämnar sina förslag om hur sjukvården bättre kan utnyttja sina begränsade resurser och gör det med full kraft: Primärvården måste byggas ut, kommuner och landsting måste börja samarbeta och det måste finnas en övergripande nationell styrning, annars blir vården aldrig jämlik – allt detta och mer slås fast i utredningen.

Primärvårdens avgörande roll för en fungerande sjukvård genomsyrar hela slutredovisningen av det uppdrag som den nationella samordnaren fått. Enligt förslaget ska den byggas ut till att bli en dygnet runt-öppen primärvård å ena sidan, och att å andra sidan skräddarsys till en lösning för skröpliga äldre patienterna med stora behov av samordning.

För dessa mest sjuka äldre, som i dag ofta blir vårdens förlorare, föreslår utredningen lagkrav på att landsting och kommuner gemensamt ska se till att den gamla får en sammanhållen vård. Den sortens primärvård ska undantas från det obligatoriska vårdvalet, enligt förslaget.

Utöver att klyva primärvården i två delar föreslår Göran Stiernstedt att remisskrav införs till sjukhusakuterna, men till exempel en muntlig rekommendation från sjukvårdsrådgivningen ska räcka.

Till sjuk­hus­akuterna ska över huvud taget ganska få behöva ta sig i Stiernstedts framtidsvision, eftersom primär­vården håller öppet under dygnets alla timmar. Viktigare då är kanske att den personal som i dag jobbar på sjukhusen kommer att behövas i den nya primärvården, som ju redan i dag har svårt att besätta de tomma allmänläkartjänsterna. Resurser måste helt enkelt flyttas ut från sjukhusen in i den nya tudelade primärvården. Det ska ske genom bland annat mindre detaljpet – i stället för vårdgarantin som lovar patienten att få träffa en läkare inom sju dagar föreslår utredningen att garantin ska gälla en medicinsk men professionsneutral bedömning inom tre dagar.

Jag ser fram emot den debatt i (hoppas jag) lavinstyrka som förslagen utlöser. Detta är inte ett lappa-och-laga-förslag, detta är ett tidvis skoningslöst petande där det gör ont. Det behövs.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev