Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Vi behöver fler och inte färre uttalade löften om sjukvården

Publicerad: 23 juni 2014, 10:12

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Håhåjaja. Nu börjar det. Så sa en läkare jag mötte nyligen när frågan om höstens val kom på tal. Han var trött på löftena om pengar och förbättringar, och tyckte att de inte sällan kommit till utan kunskap om hur vården egentligen fungerar. Han skrattade när han pratade, men uppgivet. Inga mer löften i valrörelser. Förbjud löftena.

Jag förstod hans frustration, särskilt efter förklaringarna om hur det såg ut på just hans avdelning. Men jag tycker precis tvärtom. Jag vill ha mer löften. Uttalade löften är det enda som säkrar en uppföljning. Om löften har yppats offentligt kan vi journalister följa upp och kolla hur det går och vara en nagel i ögat på makten när ingenting händer.

Det är faktiskt inte heller min erfarenhet att politiker inte brukar hålla vad de lovar. Se på vad socialminister Göran Hägglund (KD) sade om vården inför valet för åtta år sedan. Han ville att tillgängligheten skulle bli bättre, ha fler aktörer i vården och att apoteksmonopolet skulle bort. Man kan tycka olika om huruvida det verkligen var sjukvårdens stora problem, men med vårdvalet har det på många håll blivit lättare att få tid hos vårdcentralen och de privata aktörerna har blivit fler. Apoteksmarknaden har gått från monopol till sex stora kedjor vars apotek har öppet 53 timmar i snitt per vecka, jämfört med 42 timmar per vecka före omregleringen.

Det som är viktigt för oss som röstar är att lyssna riktigt noggrant till vad politikerna målar upp för problembild. Särskilt om man, som Dagens Medicins läsare, har expertkunskaper om hur svensk sjukvård ser ut i den trätofflade vardagen. Ni ser med egna ögon var vården brister. Löser vallöftena de problem ni ser? Gårdagens löfte från Socialdemokraterna om att alla cancersjuka ska få behandling inom fyra veckor är lovvärt. De stora skillnaderna i vården av cancerpatienter

i Sverige är oacceptabla och kraftsamling för att jämna ut dem behövs.

Men jag önskar mig löften om andra stora patientgrupper också. Att vårdcentralerna blir lika bra på att hjälpa patienter med diabetes. Att barn med neuropsykiatriska funktionshinder inte behöver vänta år på diagnos. Att vården möter upp tidigt för de alltfler med psykisk ohälsa.

Fler löften, tack!

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev