Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ledare

Viktiga förslag om att minska psykisk ohälsa bland unga

Publicerad: 3 september 2014, 13:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Valmanifesten duggar tätt nu. Att allianspartierna och socialdemokratin väntar till två veckor innan valet med att sammanfatta vad man går till val på är svårt att förstå sig på. Det inger inte heller förtroende. Väljarna har rätt att vänta sig att de som ber om ansvar i demokratins tjänst gör det med respekt för dem som röstar för första gången, sista gången och alla gånger där­emellan.

Ska man vara snäll innehåller ju manifesten inte heller särdeles mycket nyheter. Alliansens orange skrift tar upp sjukvården på fem sidor där det mesta känns igen.

Förslagen om vikta pengar för att förebygga och minska psykisk ohälsa bland unga, är exempel på förbättringar som känns ohyggligt angelägna. Unga människor med tillfälliga eller livslånga bekymmer möter i dag ett samhälle där de upplevda kraven – och möjligheten att leva upp till dem – inte tycks gå ihop. Jobb är svårt att få, de ständiga budskapen om utseende och framgångsmarkörer närmast oändliga.

SKL:s psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren hade under den ADHD-dag som Dagens Medicin arrangerade förra veckan en reflektion som var svår att skaka av sig. När hon var ung lyssnade hon och hennes kompisar på Hoola Bandoola band och lade upp planerna för att göra revolution. Udden hela tiden riktad utåt, mot samhället. Protest, kamp – allt för att ändra på det som inte funkar. Bland dagens unga ser Wiesel­gren något annat. Udden riktas inåt, mot den egna personen. Vad är det för fel på mig? Varför duger inte jag?

Socialdemokraterna bjuder inte på några sjukvårdsnyheter i sitt manifest men tar åtminstone upp frågan om hur den psykiska ohälsan ska stävjas. Utan specifika förslag slår S fast att primärvården behöver stärkas för att ge bättre hjälp åt personer med ätstörningar, ångest eller depressioner. Dessutom vill partiet höja ambitionsnivån inom psykiatrin.

Det är glädjande att frågan finns med på agendan hos flera partier, men nu krävs än mer specifika lösningar för att komma vidare. Annars har vi gjort nästa generation, och oss själva, en stor otjänst.

CHRISTINA KENNEDY

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev